2010. április 30., péntek

Pár szó általánosságban

  Később  ez alatt a cimke alatt szeretném finom chilei ételek receptjét megjelentetni, ha lehet fotókkal és pontos elkészitési móddal, valamint kivitelezhető receptekkel. Vagyis nem tervezek olyasmiket irni, hogy végy egy fél bálnatüdőt, vagy pl szeleteld a kék cápa husát 3 centi vastag csikokra:)), vagy vágj bele kb 8 centi tengeri algát(itt amugy a piacon árulják száritva és tekercselve:))) Mellékelem az alábbi képen. Főleg levesbe használják izesitőként...amugy ahogy ki is van irva 300 peso kilója, azaz 100 Ft. A chilei pesot ugy forintositjuk, hogy egész egyszerüen osztjuk hárommal és megkapjuk a forint árát.


  Valami olyasmit szeretnék, amiről tudom, hogy Magyarországon is megtalálhatóak a hozzávalók és nem a különleges tengeri herkentyűk  részlegben fagyasztva, súlyos ezrekért, vagy ott sem:))  Olyan fűszereket sem tervezek szerepeltetni, melyek otthon beszerezhetetlenek. Viszont ha helyettesithetőek, akkor igen.

Akkor előbb irok arról mi az,

ami itt nincs:
- Jelentem tisztelettel, itt tanultam meg, hogy bizony a magyar pirospaprika méltán világhirű. Chilében ha 50-féle pirospaprikaport nem árulnak, akkor egyet sem, de egyik sem jöhet mégcsak a közelébe sem, a nálunk kapható legolcsóbb pirospaprikának. Rengeteget kipróbáltam, amikor próbáltam magyar kaját főzni és egész egyszerűen nincs sem ize, sem szine! Volt, hogy egy paprikáskrumpliba 2 zacskóval beleöntöttem és még igy is csak épp lett valami pirosas szine. Otthon bezzeg bármilyen ételbe belerakok egy teáskanál magyar pirospaprikát, az bizony piros lesz és izes...
- Tudjuk, hogy a magyar szalámik világhirűek és finomak. Na az itt nincs:) Van vagy 3 féle szalámi(egyik sem paprikás), és egyik iztelenebb és szárazabb a másiknál! Ne tudjátok meg mit nosztalgiázom egy kis paprikás vagy téliszalámin!:) Amig otthon éltem, alig vettem...bezzeg itt!:) Vennék, de NINCS!:)
- Nem számit hungaricumnak, de itt jegyezném meg, hogy a magyar kolbásznak sincs párja! Van itt többféle kolbász, de iztelen és szintelen...:( A legócskább hazai lecsókolbásszal sem kelhet versenyre a legdrágább chilei kolbász sem...
- Nincs és nekem bizony rettenetesen hiányzik az erős pirospaprika...vagy pl az Erős Pista. Vannak amolyan "picante"-erős pirospaprikák, de ezek a számomra bizony nem erősek:) A chili sem:) Már megszoktam, hogyha valamire egy étteremben a chileiek azt mondják: "muy picante"-nagyon erős, abból nyugodtan belelapátolhatok 5 kanállal is a kajámba, akkor sem lesz nekem elég erős:)
- Nincs és rettenetesen hiányzik: a tejföl. Az persze nemcsak itt, a bolygó tulfelén nincs, hisz pl hozzánk jóval közelebb, Görögországban sincs. De ott legalább van natur kefir és joghurt. Itt az sincs! Csak a gyümölcsjoghurtot ismerik:( Az ember vért izzad mire kitalál valamiféle besamelt, hogy a legalapvetőbb magyar ételeket el tudja késziteni, mert bizony nálunk szinte minden ételhez alapjárulék a tejföl...
- nincs savanyukáposzta:( Pedig néhanapján bizony mennyire ennék egy töltöttkáposztát!!!:(de még ahhoz is tejföl kell!!:)
- nincs savanyúuborka, kovászos uborka, csalamádé és egyéb vecsési savanyúságok! Nagyon hiányoznak! Az olajbogyóválaszték nyújt némi kompenzációt:)

És akkor ami van:
- hihetetlen zöldség és gyümölcsválaszték. Ennyi idő ittlét után a legtöbbnek még a nevét sem tudom, annyi féle van. Csak fejessalátából vagy ötfélét árulnak! És döbbenetesen olcsó minden! Az avokadót itt kilószámra esszük, gyakorlatilag naponta. A sárgadinnyét 3 db-ot(jóval nagyobbak mint nálunk, úgy gyerekfej nagyságúak), adnak 1000 pesoért, kb 300Ft-ért. A paradicsom kilója szezonban 60 Ft körül van. Amikor nincs szezon akkor kb 100:) Mellékelek pár képet valamiféle gyümölcsökről, melyeknek nem tudom a nevét a mai napig:)))) Bár a lenti képen az a rücskös izé, az a Chirimolla...de hogy miképpen kell enni...ne kérdezzétek....sose kóstoltam:) Ami mellette van, arról sejtelmem sincs hogy hivják és milyen ize van:)


Ez meg állitólag vayava...de ilyet se ettem soha...bár gyümölcslevet ittam belőle, az finom:)- MINDEN gyümölcslevet, amit étteremben rendelsz vagy utcai árustól veszel, frissen, előtted felvágott és ledarált gyümölcsből készitik. Utcán és étteremben kizárólag ilyet ihatsz. Persze nagyáruházakban itt is árulnak dobozos gyümölcslevet(x % gyümölcstartalommal), de utcán és mindenhol másutt csak friss gyümölcsből facsartat vehetsz.- ugyanigy: sültkrumplit itt kizárólag frissen tisztitott és kézzel felvágott krumpliból árulnak. Mindenhol. Itt nem ismerik a  szalmakrumpli fogalmát...ennek megfelelően leirhatatlanul finom itt a  sültkrumpli:)
- A grillcsirkét itt szabad levegőn, faszén felett készitik, folyamatosan forgó nyársakon, időnként sós vizzel megspriccelve...nem üvegkalitkában elektromos árammal grillezve...mit mondjak? Leirhatatlan az ize:)
- a savanyitott olajbogyóból hihetetlen a szin-iz, és méretválaszték! A piacon mindent meg is lehet kóstolni mielőtt veszel belőle. Az átlag olivabogyó-ár piacon 800-1000 peso körül mozog(270-330 ft kilója). Az utolsó képen a hatalmas olviaolaj választékból is láthatunk pár üveggel....
Pozitivumok a gasztronómiában:
- Valamiért nem szeretik a  chileiek sem a fagyasztott termékeket, sem a tartós dolgokat. Ha az ember belegondol, akkor persze igazuk van...sokkal egészségtelenebb mindaz ami mondjuk papirdobozban hónapokig eláll, mint a friss áru...ugyanigy a hosszu időn át fagyasztott termék, nyomába sem jöhet a friss árunak. Ennek megfelelően pl itt nem létezik tartós tej. Ezt nem is nevezném pozitivumnak, mert engem inkább zavar a dolog. Itt 5 napos tej van, vagyis felbontás után, hűtőben tárolva 5 napig fogyasztható, utána megsavanyodik. A kenyér itt gyakorlatilag egy napig finom és friss(van olyan finom, mint a legfinomabb pesti házi kenyér, de másnapra bár ehető természetesen, már közel sem olyan az ize és az állaga). Viszont nincs benne egy csomó adalék, ami miatt a hazai kenyerek, x nap után is gond nélkül fogyaszthatóak Itt amugy nem létezik kilós kenyér csak péksüteményfélék. A marraketa nevű kenyér a kedvencem(majd teszek föl fotót is róla, de az is sokkal kisebb mint a hazai kilós kenyerek). Aminek egyedül kenyérre emlékeztető formája van, az a franciakenyér, ami persze hosszu és vékony. Zsömle és kifli nincs, csak egy zsömle méretű, de jóval sűrűbb tésztáju péksüti, amit annyira nem szeretek. Olyan felfujt, kelesztett tésztáju, könnyű péksütik mint a zsömle, kifli, itt nincsenek.
  A legnagyobb áruházak fagyasztópultjai kb huszadannyi helyet foglalnak mint a mieink és gyakorlatilag pár fagyasztott zöldségfélén kivül alig van benne valami, max jégkrémek. Gyakorlatilag a félkész-fagyasztott termékek teljes egészében hiányoznak a kinálati palettáról, amivel nálunk tele vannak az áruházak fagyasztóládái.
  Nagyon kevés a zacskós áru: vannak levesporok, de pl szószok, öntetek, vagy mondjuk milánói alap stb zacskós, poros kiszerelésben nem kaphatóak. Vannak ilyenek, de csak folyékony állapotban, zacskóban, rövid időn belüli felhasználásra. Általában kevés dolog TARTÓS. Nem szeretik itt, akármennyire is kényelmes.
  Ugyanigy mindent, pl a húst is frissen szeretik venni. A hentesek amúgy nagy segitséget nyújtanak a háziasszonyoknak, ugyanis minden fajta húst amit vásárolsz úgy és olyan méretűre szeletelnek, apritanak ahogy kéred. Vagyis konyhakészen viheted haza a húst, még fel is kockázzák Neked:) Félelmetes milyen késekkel dolgoznak...na olyanok Pesten nincsenek:))) Hihetetlenül élesek, mindent úgy vágnak mint a vajat:) Élvezet nézni a henteseket munka közen:) Kérni sem kell amúgy őket. Amikor azt mondod, hogy pl kérsz csirkemellet, azonnal kérdik, hogy hogyan vágják fel...szeletekre vagy kockázzák. Ha farhátat veszel pl levesbe, megkérdik felaprózzák-e. Ha csirkecombot, akkor azt kérdik, hogy kettévágják-e az izületnél...vagyis mikor hazaérsz és főzni kezdesz, a hússal semmit nem kell csinálnod, mert konyhakészen kapod. Azért irok erről, mert pl amikor egyszer mondtam Pesten a hentesnek, hogy apritsa föl nekem a farhátat(amit leves alapanyagnak vettem), hogy ne otthon nyaszatoljak az életlen késeimmel, közölte, hogy nincs éles kése és amúgy sem kéri senki a farhátat darabolva...és amúgy az csont...na köszi:)
  Furcsa viszont, hogy nem szeretik és ehetetlennek tartják a belsőségeket. Fel nem fogják miképpen lehet megenni pl a májat vagy a zúzát, szivet. A gyomrot mint a magyar gasztronómia egyik csúcspontját meg sem mertem emliteni nekik, mert szerintem elhányták volna magukat:))) Itt valami olyan ködös elképzelés él Európáról, hogy ott minden SOKKAL szebb, SOKKAL kultúráltabb És SOKKAL SOKKAL....szóval minden sokkalabb:)
NA ezt a nimbuszunkat nem akartam olyasmivel lerombolni, hogy bezony mi megesszük a gyomrot is pacal formájában....és milyen finom is tud lenni az:)))))
Vagy pl a körömpörkölt....háááátttt szerintem kitérnének a hitükből, hogy mi képesek vagyunk megfőzni egy disznónak a lábfejét:)))))
A resztelt májról és a rántott májról meg a ragulevesről szivvel és zuzával még meséltem nekik, de a körmöt meg gyomrot azért már nem mertem megemliteni:))))

Negativumok a gasztronómiában:
 - A zöldség terén tiszta lököttek az indiánok:) Minden zöldséget lelkesen meghámoznak:) Legyen az paradicsom, paprika, uborka vagy bármi más:) Én még anno a szüleimtől azt hallottam, hogy a héjában van a vitamin, namost ők ezt tuti nem hallották, mert mindennek lelkiismertes és fárasztó munkával leoperálják a héját(még a paradicsomét is!!!), és úgy adják a salátához!:) Egyszer megkérdeztem a cselédünket - nem hagyományos cseléd...mindenki imádja, mert egy angyal és együtt eszik a családdal meg amúgy is gyakorlatilag családtag - hogy miért szeded le mindennek a héját. Annyit mondott: mert itt mindenki igy csinálja...nem ész érvből, hanem mert mindenki igy csinálja...:) Ugyanigy valamiféle ködös chilei elképzelés szerint csak az a jó, finom és emberi fogyasztásra alkalmas zöldség és gyümölcs, ami óriási. Az apró szemű(amúgy isteni izű és ropogós), paradicsom itt pocsék árunak számit, ennek megfelelően fillérekbe kerül. A gigászi paradicsomokért a piacon elkérik az aprószemű árának a tizszeresét is és ők lelkesen kifizetik:) Egyszer megkérdeztem anyósomat, hogy miért vásárolunk tizszer olyan drágán óriási paradicsomokat, amikor a Szonja úgyis apróra vágja salátának, annyi választ kaptam: mert az a jobb...:))))))
-  Ismeretlen fogalom a főzelék...nem tudják mi az...
-  fogalmuk sincs arról, hogy miképpen lehet bármit: hust - zöldséget rántani vagy akárcsak bundázni:) Nekik csak sült és főtt dolgok léteznek:)
- mindent nagyon vegyesen készitenek....vagyis nagyon sok hozzávalóval. Ezt nem tudom egyértelmüen negativum vagy pozitivum közé sorolni. Az ételeik mindenképpen finomak és izesek. Sokszor fogalmam sem volt arról, hogy mit eszem, csak annyit tudtam, hogy finom:)
- a husokat rendszerint tisztán - szósz nélkül készitik: sütik-párolják. Sokszor van hozzá szósz, de azt külön főzik mellé.
Egyelőre ennyit, de majd még folytatom:))))

3 megjegyzés:

 1. Hjaj, pedig ha tudnák, hogy milyen finom kajákat is lehet csinálni ezekből a "disznóságokból" :)

  VálaszTörlés
 2. Érdeklődve olvastam a gasztronómiáról az írást, fejlettebb mint az európai és észak amerikai.
  Szerintem a chilei konyha mediterránra hasonlít.
  A belsőségek utálata miatt lehet hogy kevesebb a köszvényes és egyéb "gasztronómiai" beteg.
  Szimpatikus hogy nem szeretik a mirelit és zacskós félkész ételeket.

  VálaszTörlés
 3. Nekem nagyon tetszik az, hogy nem szeretik a félkész, tartosított, fagyasztott ételeket, levesporokat, üveges szószokat. Bizonyítottan megbetegítenek ezek a mű ételek. És az, hogy nincs tartosított tej (bebizonyosodott, hogy megbetegít). és hogy nincs kenyér meg péksüti, vagy csak nagyon kevés, ez is tetszik, erről is most bizonyították be az orvosok, hogy jobb ha keveset eszünk, vagy egyáltalán nem. A paradicsomból Erdélyben is a nagyot szeretik, mert igazából az az igazi paradicsom, az az eredeti. A kicsi az génmodósított. Itt küzdök a Pestiekkel, hogy ne egyék ezeket a dolgokat, ugyanis táplálkozási tanácsadó vagyok. És ezek szerint van olyan ország, Chile, ahol nem eszik ezeket.És az, hogy sokgyümölcsot meg zöldséget esznek és a friss húst a hentesnél szerzik be, bizonyítottan a hosszú élet egyik kulcsa. Istenem, azt hiszem Chile-be költözök. Köszönöm ezt a kiváló cikket!

  VálaszTörlés