2010. március 10., szerda

Földrengés Chilében | Earthquake in Chile

  Ami itt történt, szerintem minden képzeletet felülmúl. Mindenki gyanitotta, hogy előbb utóbb lecsap Chilére egy nagy erejű földrengés, de a Richter skála szerinti 8,8-as azért még chilei viszonylattal mérve(illetve inkább világviszonylatban mérve-hisz a világtörténelemben ez volt a 6. legerősebb földrengés a földön), is nagyon nagy volt.
Nem lehet azt mondani, hogy felkészületlenül érte az országot, hisz itt Chilében, a földrengések földjén egy földrengés nem megy meglepetésszámba, de az ereje és a hossza(2,5 percig tartott!), a legrosszabb várakozásokat is felülmulta.


  A képek szörnyűek amiket mutatnak. Chile 3 középső megyéjét katasztrófasujtotta övezetté nyilvánitották és szükségállapotot hirdettek.
Még valószinüleg emelkedni fog a halottak száma, lehetnek még a romok alatt + a tenger is elsodort a cunamik után egy csomó holttestet, azokat a haditengerészet keresi csónakokkal és buvárokkal.
  Nagy botrány volt abból is, hogy a földrengés után, csak késve adták ki a cunami riasztást, holott azt azonnal jelezte a cunami riasztó központ. Igy sok helyre, melyek közel voltak az epicentrumhoz, nem jutott el időben a riasztás. Az áldozatok döntő többségét is(kb 90%-át), nem a földrengés, hanem a cunami szedte.


  A Juan Fernandez szigeten pl egy kislány mentette meg a lakosságot, ugyanis egy rokona felhivta, hogy mekkora földrengés volt és biztonságosabb lenne mindenkinek magasabbra huzódni, mert valószinű a rengés nagyságából, hogy cunami is jön. A kislány megverte a gongot a falu főterén, és igy a 700 lakosu település többsége fel tudott menekülni magasabb területekre, mert pár percre rá előbb egy 18 méter magas, majd két 15 méter
magas hullám érte el a partokat, mindent a földdel téve egyenlővé. Valaki telefonnal fölvette az első hullámot....döbbenetes volt a látvány. Egész egyszerüen egy óriási vizfal tornyosult a falu fölé, a fák koronája és házak teteje kb a hullámhegy harmadáig ért...vagyis ahogy a fenti képeken is látszik, ott embertelen volt a pusztitás...a viz tarolt...SEMMI nem állhatott ennek az elementáris erőnek az utjába: sem a legjobban megépitett házak, sem a legnagyobb hajók, sem óceánjárók. Játszi könnyedséggel emelte a hajókat sok méterrel a települések főlé és csapta neki a legjobban megépitett házaknak....egész egyszerüen nincs az a konstrukció a parton, ami kibirná ezt...

  Amikor először láttam a cunami által elpusztitott településeket, nehezen tudtam elképzelni, hogy miként lehet képes csupán a viz ilyen őrületes pusztitásra....hogyan hajithat be hajókat a fák koronájába, a házak tetejére. Amikor ezt a fotot a hullámról megláttam, akkor értettem meg.
Itt értettem meg az indonéziában okozott hatalmas pusztitást is...ott nem volt kiépitett cunami-riasztó rendszer, mint itt(amugy ez az óceánba kitelepitett bólyákból áll, melyek folyamatosan mérik az óceánfenék és a vizszint közti különbséget és azonnal jeleznek ha jelentősebb változás áll be), igy időben lehet riasztani a lakosságot. Itt Chilében ugye van, de elkéstek a riasztással és ez csaknem 700 ember életébe került.
 
Persze a városokban is voltak károk..
Santiagoban egy felüljáró szakadt le, másutt egy viadukt és a régi városnegyedekben házak is összedőltek. Mégis a földrengés szedte itt a legkevesebb áldozatot, mivel Chile nagyon sokat ad arra, hogy kizárólag földrengésbiztos épületek épüljenek itt, hisz a földrengés itt teljesen megszokott dolog. Naponta 7-8 földmozgást regisztrálnak, sokat mi magunk is érzünk, amikor kicsit hintázunk az ágyunkban, vagy megremegnek a butorok. Ezekre az ember már fel sem figyel, ugy megszokja.
  Az épületeknek itt nagyon szigoru normáknak kell megfelelniük és noha kb 9-10 uj épitésű ház is sérült(az egyik szinte hasrafeküdt, a másik kétfele dőlt a harmadik kicsit előrerogyott, a negyedik kicsit hátra:), de egyik sem omlott össze maga alá temetve a benne lakókat. A lenti képen az a ház látható, ami egész egyszerüen eldőlt.

  De ezeknél az épületeknél is már előrángatták a felelősöket és komolyan számot kell adniuk, hogy miért nem birták a rengést ezek a házak. Ugyanis MINDEN háznak birnia kellett volna és bár sérülhetnek egy ekkora földrengésnél(lepotyog a vakolat, betörnek ablakok stb), de magának a konstrukciónak stabilnak kell maradnia.
  Vagyis nehéz napoknak néznek elébe ezeknek a házaknak a mérnökei és épittetői:)
Ilyen nagy földrengés szerencsére még Chilében is ritkán van, ugy 20-50 évenként. Vagyis most egy ideig remélhetőleg nyugi lesz:)
  Egészen meglepett azonban, mennyire higgadtan reagált mindenki erre a katasztrófára és mennyire szervezetten vették föl a harcot a következményeivel.
Santiagoban már a földrengés 3. napján külföldi államfők érkeztek, pedig a repülőtér létesitményeit komoly kár érte, de 3 nap alatt müködőképessé tették. A tömegközlekedés is nagyjából 3. napra helyreállt és a 4. napon felszólitották a lakosságot, hogy földrengés ide vagy oda, nyomás mindenki dolgozni, mert nincs több lógás:)
  Concepcionban nehezebb volt a helyzet, mert ott még erősebb volt a rengés(Santiagoban 8,5-ös volt, Concepcionban 8,8-as), és jóval több kár is keletkezett. Gyakorlatilag megszünt a viz és áramszolgáltatás és több időbe telt mire helyreállitották(a helyreállitás még most is tart).   
  Az emberek az első napokban nem juthattak a pénzükhöz(nem müködtek a bankautomaták) és élelemhez sem, hisz minden zárva volt. Itt szinte azonnal megkezdődött az áruházak feltörése és a fosztogatás. De nagyon gyorsan rendet raktak, mert kivezényelték a katonaságot. Ilyenkor jön rá az ember, milyen jó, hogy Chile rendelkezik Dél-Amerika legerősebb hadseregével. Ide 5000 katonát irányitottak, oda 7000-et és mindenhova jut belőlük. A katonák nemcsak rendet tettek, hanem segitenek mindenben: a holttestek felkutatásában, az élelemosztásban, szállitásban, mindenben.
  Érdekes volt a reakció a fosztogatások képeire:) Bemutatták a tv-ben, hogy Concepcionban LCD tv-ket meg mindent visznek ami mozditható és közölték, hogy szégyen-gyalázat, hogy ilyen képekkel van tele Chiléről a föld összes hiradója. Erre (valamint arra, hogy amnesztiát hirdettek mindenkinek, aki visszaviszi az eltulajdonitott holmikat), nagyon sokan, tömegével vitték vissza az eltulajdonitott tv-ket mosógépeket és mindenfélét:) Most egy nagy raktárat megtöltöttek velük és majd azok kapják, akiknek mindenét elvitte a viz.
  Én nagyjából azt gondoltam, hogy itt majd mindenki a haját fogja tépni és tehetetlenül szemlélni ezt a katasztrófát, de nem igy a chileiek. Azonnal felállitottak egy válságstábot, melynek a vezetője a köztársasági elnök, Michelle Bachelet volt és minden területnek megvolt a maga felelőse(speciális mentők, egészségügy, uthálózat, elektromos és vizhálózat, katonaság, rendőrség, haditengerészet stb). Innen irányitottak mindent. A chileiek pedig nem szivbajosak. Ezeket a minisztereket szinte félóránként kirángatták az első napokban és kérdezték: Lotán müködik a kórház? Vagy ez és ez az ut járható? Ha még nem, mikor válik azzá és a számomra döbbenetes módon szinte minden kérdésre az összes miniszter és miniszter-helyettes, fejből azonnal válaszolt...valahogy lényegesen felkészültebbeknek tüntek a magyar minisztereknél még egy ilyen katasztrófahelyzetben is...
Napok alatt eljutott mindenhova(még a legeldugottabb 100 lelkes falucskába is), a segitség, a speciális mentők, a katonaság és persze az élelem.

  A földrengés első napjától vagy 5 chilei tv csatornán körkapcsolásban mutatták a legeldugottabb cunami sujtotta falut, az összes jelentősebb várost, igy napról napra láthattuk, hogy hol mi zajlik. Láttuk az első napon, hogy kétségbeesett emberek bóklásznak a cunami elsöpörte romhalmazban és keresik a hozzátartozóik holttestét és láttuk a 2. napon, hogy már ott vannak a speciális mentők, ott a katonaság és persze megérkezik az élelem is. A cunami sujtotta területeken meleg ételt főztek naponta az egész lakosságnak és minden család hideg élelmiszert is kapott.
  Hamar megérkeztek a sátrak is(hisz ezeknek az embereknek szó szerint csak a ruhájuk maradt meg, ami rajtuk volt), hálózsákok és takarók.

  Felállitottak minden ilyen kis faluban egy nappali tartózkodósátrat a nőknek és gyerekeknek, ahol egész nap megy a tv és 3x-i étkezést biztositanak mindenkinek. Aki pedig épkézláb ember, az segit a romok eltakaritásában. Kb 5 nap mulva már mindenhol ott voltak a munkagépek is.


  Számomra egészen hihetetlen módon megmozdult az egész ország. Azonnal mindenki élelmet kezdett gyüjteni egész Chilében. Rendeztek egy monstre koncertet, amely ideje alatt hirességek vették föl a telefonokat és pénzt gyüjtöttek. 50.000.000 pesot dobott össze az ország két nap alatt a károsultaknak. Ez itt rengeteg pénz, de persze 2.000.000 ember maradt fedél nélkül...ennyi embernek kell uj otthont épiteni.

  Arra is rájöttek az emberek, hogy ok, hogy összegyüjtünk egy csomó élelmet, de Chile óriási...azt el is kell juttatni az ország 3 középső megyéjébe. Ezért összeálltak pl a mikrobusz sofőrök(itt Chilében a kisebb városokban-igy nálunk is- nem rendes buszok, hanem kis mikrok közlekednek), összegyüjtötték az adományozott élelmet a környékről és leszállitották Santiagoba.


  Mindannyiunk munkahelyén a földrengés másnapján már gyüjtötte mindenki a pénzt és fizette be az ország bankszámlájára és ez a mai napig is igy megy. Kisiskolások naponta bekopognak és élelmiszert gyüjtenek. Elég nehéz visszautasitani ha bekopog 2 kislány és megkérdi nem tudnál-e segiteni valami élelemmel a károsult embereknek, igy az első nap után, mikoris már kifogytunk minden kajából és sok gyereknek nem tudtunk adni semmit, levonultunk a LIDER-be és bevásároltunk a tv által leginkább javasolt élelmiszerekből(tészta, rizs, olaj, tonhalkonzerv stb), hogy a gyerekek következő rohama ne érjen felkészületlenül minket:)

  Naponta mutatják a tv-ben, ahogy indulnak az ország északi részéből a konvojok, dél felé vinni a segitséget.
A fenti képen a családoknak készült egyencsomagok láthatóak kisebb halomban:)
Ugyhogy egészen döbbenetes az összefogás. Aki tud, az megy segiteni a katasztrófasujtotta területekre, sokan munkagépekkel indultak meg délre, hisz azokra van ott most a legnagyobb szükség.
  Az is megható volt, hogy mutatták az egyik vöröskereszt gyüjtőhelyet, ahol egy nagy terület ki volt jelölve az állatoknak felajánlott adományokból. Ugyanis ott, ahol az embereknek semmilyük nem maradt, az állatoknak sincs ennivalójuk, igy azt is gyüjtik és juttatják le mindenhova. Halmokban álltak zsákokban a kutya és macskatápok.
  Ma rökönyödtem meg aztán teljesen: 11 napja pusztitott a földrengés és ma mutatták azt a gyárat, ahol fából készült elemes házak alkotóelemeit készitik el és mutatták az első ház épitési munkálatait is az egyik cunami sujtotta faluban. 11 nap telt el és máris elkezdték épiteni az uj otthonokat!!! Persze nem kőből, hisz délen már ősz van és közeledik a tél...két hónap mulva már nagyon hideg lesz és 2.000.000 embernek kell fedél a feje fölé, de igy is döbbenetes a gyorsaság, ahogyan itt minden zajlik.
  Közben nemzetközi segitség is érkezik, a perui államfő már két nap mulva itt volt egy katonai szállitógéppel együtt, ami meg volt pakolva élelemmel. Hillary Clinton is volt itt és 25 db müholdas telefont hozott, mivel Chile távközlését is óriási kár érte. Chile hivatalos uton az ENSZ-től is segitséget kért-kapott is. De jönnek a gépek Németországból, még Ausztriából sőt Ausztráliából is.
  De olyan eldugott országokból is kaptunk segitséget, mint pl Üzbegisztán...:) Ok nem sokat, de minden segitség segitség ilyenkor. Bolivia is küldött segitséget, pedig nekik aztán tényleg semmilyük nincs, de egy nagy gépet megpakoltak élelemmel és segitettek.
Pont itt volt a földrengéskor az egyik abbház felsőbbvezető és ahelyett, hogy hazament volna, ittmaradt és minden ismerősét fölhivta otthon, meg a környező volt szovjet tagköztársaságok vezetőit és pénzt küldetett Chilébe, aztán levonult az első szupermarketbe és összevásárolt mindent, amit a tv-ben kértek(sátrak, hálózsákok, takarók stb:). Riportot készitettek vele a chilei tv-ben és én élvezettel hallgattam a szép orosz beszédet:)


  Imádom a chileiekben, hogy még a legnagyobb pusztitás után sem veszitik el a humorérzéküket...az ajtóra az van kiirva: ne rombold le:)

  Amugy mindenhol az első dolog, hogy felállitják a chilei zászlót...mikor kérdezték az embereket, mit jelent ez a számukra, hogy egy romhalmazzá vált az otthonuk, de ennek a kupacnak a tetején ott áll a frissen felhuzott chilei zászló, azt mondták, hogy egyszerűen erőt ad ahhoz, hogy ujrakezdjék...

4 megjegyzés:

  1. Szia Agnes! Emlekszem erre a foldrengesre, amint hallottam a hirekben, probaltam kapcsolatot teremteni a Santiago-i ismeroseimmel, de nem jelentkeztek par napig, eleg idegorlo volt. Nem semmi, hogy Te ezt szemelyesen at is elted. Tetszik, hogy ilyen gyorsan megkezdtek a karosultak segiteset es az epitkezeseket is. Van mit tanulni toluk. Koszonom a reszletes beszamolodat errol is :-)
    Udv, Viki

    VálaszTörlés
  2. Szia viki!
    Szivesen:)
    Igen, akkoriban a telekommunikáció leállt pár napra. Én szerencsére nem éltem át személyesen, csak a hírekből izgultuk végig az egészet, hisz ismerősök élnek lent délen:( Reggeltől estig néztük a körkapcsolást hetekig a tv-ben:( Szörnyű volt:( Itt csak ilyen kis sima 6,5 körüli rengés szokott lenni fél évente...azt már megszoktam:)))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Agi :-)
    Igen, ezt utolag megtudtam, s hogy aram sem volt par napig Santiago-ban.. Ooooo "csak egy kis sima" 6,5-os volt nalatok ott fenn eszakon? :-P :-D Az nudli, hahaha ;-)

    VálaszTörlés
  4. Azt idővel megszokja az ember. Persze egy 6,5-ös is azzal jár, hogy mindenhonnan minden leugrik polcokról pl...az egyiknél a régi tipusú nagy tv-nk tv állványostól felborult, egy másiknál kidőlt pár villanyoszlop a városban:) Jobban belegondolva azért rendesen ráz az is:)))

    VálaszTörlés