2010. május 12., szerda

Helyi specialitások - Empanadas



És akkor a Chilei Empanadas...az alábbi képen láthatjátok mielőtt bekerül a sütőbe, ugyanis sütőben sütik szép aranybarnára:)

 

A tésztájáról egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert nem ismerem a receptjét, de később igérem közzéteszem:)
Empanadasból minden elképzelhető fajta van:
- sajtos
- tengeri herkentyűs
- zöldséges
- marhahúsos
- csirkés
- disznóhúsos

Ezeken túl a legkülönbözőbb töltelékekkel árulják. 
A húsos empanadasok darált hús, hagyma, zöldségek és mindenféle fűszerek keverével vannak töltve, de a legtöbben megtalálható egy főtt tojás is kettévágva:, valamint szinte elengedhetetlen tartozéka a tölteléknek az egész olajbogyó is:)


Árulják hidegen is, de kérésre persze fölmelegitik. Forrón a legfinomabb, mindenki igy is eszi:)



  Az Empanadast és a Churrascot is itt úgy árulják mint nálunk a hot-dogot vagy a hamburgert - akár utcán is. Csak ez nekik a saját, ún. "gyorséttermi ételük". A kis tavernákban az Empanadas és a Churrasco az ami mindig van. Nemzeti étel.
Nem úgy mint nálunk...ahol csak amerikai hot-dog-ot, hamburgert és görög gyrost árulnak.
Azért a magyar gyros-utánzatról is tudnék mesélni...aki járt Görögországban, tudja milyen a görög gyros...na nem olyan, mint amit Pesten arulnak:)
Pedig bizony Isten nem értem miért nincsenek nekünk SAJÁT gyorsételeink...


  Amúgy talán nem véletlen, hogy bár természetesen kis város vagyunk, de megyeszékhely. Itt egyetlen Mc Donalds van, az is nem tudom hogyan képes megélni, mivel épelméjű chilei ember SOHA nem enné meg az egyik pesti haverom által "patkánydaráléknak" minősitett "húspogácsát", amiből a hamburgerek készülnek. Éppigy a Mc Donalds-es sült krumplit sem. Ők a rendes, kézzel tisztitott és felvágott krumplihoz szoktak, nem értékelik a Mc Donalds ételeit. Milyen meglepő:)
Talán pár fiatal diák jár oda, más nemigen.
Nem véletlen, hogy ez az egy db Mc Donalds meriti ki a "nemzetközi" gyorsétkezdék fogalmát...nincs pl KFC és nincs semmi más sem. Csak ami a sajátjuk: Empanadas és Churrasco....

1 megjegyzés:

  1. Hát ilyen kaják mellett nem csoda, hogy nem konkurencia a patkányburger :D

    Magyar gyros amúgy tényleg gáz, szerencsére van pár hely ahol tényleg jó amit adnak, persze ott a szakács se magyar, talán még magyarul se tud (az a legjobb) hanem török leginkább... de a magyaros gyrosban a csalamádé az, ami a legnagyobb pofont adja a gyanútlan fogyasztónak :)

    VálaszTörlés