2011. december 24., szombat

Karácsony Chilében


Nos nem mindennapi dolog a Karácsonyt plusz 3o fokban ünnepelni, de mi itt Chilében így szoktuk:)
Itt nem 3 napos az ünnep, hanem csak kettő. 26.-a már rendes munkanap, sokan még 24.-én is dolgoznak 13 óráig.Az egész sokkal kevéssé meghitt, mint nálunk Pesten, mert a chileiek mint mindenből, ebből is hatalmas bulit csinálnak:)

A Karácsonyt megelőző időszak nem sokban különbözik az otthonitól:

- az emberek egymást tapossák a bevásárlóközpontokban
- a televízióból ömlenek a karácsonyi ajánlatok, reklámok
- minden üzletet feldíszítenek kívül-belül
- Őrületes dugó van esténként a városban, mert Karácsonykor a sok holmi miatt nem colectivoval (iránytaxi), járnak az emberek. Ilyenkor lehet lemérni azt, hogy mi lenne ha nem müködne Chilében a colectivok rendszere.

Ami más mint otthon:
Az emberek már Ádvent-kor teljesen meghibbannak és mindenki elkezdi vadul díszíteni a házát, lakását. Sokszor már 3 héttel Karácsony előtt. Először kívülről esnek neki a házuknak, de nem szimplán valami égőfüzérrel és esetleg egy télapóval az ablakban díszítik, hanem teljes betlehemi jászlakat építenek a házuk tetejére, rénszarvasok egész hadát pakolják fel szintén kivilágítva, az egyik ház csicsásabb lesz mint a másik.


Ebben az egészben nem az az érdekes, hogy sokan feldíszítik a házukat, hanem az, hogy az ÖSSZES házat feldíszítik Aricában. Még a lakótelepeket is! Ahol én lakom, a lakótelep közepére hatalmas fenyőt állítottak feldíszítve, rengeteg égővel, az ötemeletes házaink tetejéről fényfüzérek lógnak - élmény így esténként hazajárni. Érdekes, hogy itt senkinek nem jut az eszébe lelopni a díszeket vagy az égőfüzéreket a fáról...
A legszebb látványt persze éjjel nyújtják a házak:


  A házak nem csak kívülről, de belülről is fel vannak díszítve olyan szinten, hogy szinte mozdulni nem lehet. A télapók hegyekben állnak, játékvasutak száguldoznak körbe-körbe, királylányok ácsorognak, három királyok üldögélnek, sokszor csak ilyen kis folyosókon lehet közlekedni a sok-sok dísz között:) Mindenki, aki a legcsekélyebb érdeklődést is tanúsítja a díszek iránt, lelkesen beinvitálják az otthonukba, így tudtam én is nagyon sok házban fényképezni. A legtöbb házban van vendégkönyv és akinek tetszik, beleírhat. Meghatóan hálásak például azért, ha én, mint "gringa" beírok valamit és ha megkérdezem, hogy spanyolul írjak-e, azonnal rávágják, hogy DEHOGY!!!! MAGYARUL!!!! Az olyan egzotikus...és nem sok ház büszkélkedhet igazi magyar nyelvű bejegyzéssel a vendégkönyvében!
Az nem is érdekes, hogy egy büdös kukkot nem értenek belőle:))))))
A legtöbb házban kisgyerekek élnek...képzeljétek el, hogy ezek a gyerekek hetekig ilyen mesebirodalomban élhetnek:)


 A szomszédok egymást próbálják lepipálni és jellemző módon egész Aricára versenyt hirdetnek, kié a legszebben feldíszített ház címmel és a győztes nevét és címét közzéteszik az aricai újságban:) Amúgy fantasztikus látványt nyújt ilyenkor a város. Sokszor csak időtöltésül elmegyünk kocsikázni és nézzük a kivilágított várost és házakat. Itt persze értelemszerűen minden fa műfa....a sivatagban nem nőnek fenyők:))

- az egész város kollektíven meghibban és mindenfele teljesen őrült télapók cirkálnak rettenetes dudálások közepette már két héttel Karácsony előtt: tűzoltó télapók, feldíszített tűzoltóautóval, motoros mikulások, Coca-cola kamionos télapók, simán hobby télapók, van aki lenyúl egy bevásárlókocsit, a két oldalára hatalmas rénszarvasokat ragaszt, felaggatja égőkkel, mikulásruhát ölt és fel-alá randalírozik a sétálóutcában:) Az összes fajta télapóra jellemző, hogy valahonnét szervál egy bazi erős mikrofont és teli torokból ordítva Ho-ho-hoooozik végig az úton, valamint cukorkát oszt a gyerekeknek.
Valamennyi chilei télapóra jellemző, hogy rettenetes zenebonával érkezik. Rendszerint már 1o utca távolságból meghallod:) Vagy karácsonyi dalok bömbölnek a szánjáról, vagy a legujabb helyi slágerek, de van aki komplett rezesbandát hurcol magával:)


A télapókat rendszerint lelkes segitők hada kiséri, fontos tartozékát képezik a kiséretnek a mikuláslánykák, feltűnően rövid szoknyácskákban:)


 Mindegyik télapó autójának kerekeire kívülről szántalpak vannak erősítve így úgy néz ki mintha tényleg szánkón száguldozna a télapó körbe-körbe a városon. Mindez kb 40 fokban előadva elég érdekes látványt nyújt:)
  Persze mindez a gyerekek kedvéért van(no meg azért, mert a chileiek imádnak bulizni:), így a családok ilyenkor minden este sétálnak a városban, a lelkes sikítozó gyerekek az összes felbukkanó újabb és újabb télapóval fotózkodni akarnak:)

A Szenteste:

Itt is 24.-én este, vagy éjfélkor szokott lenni az ajándékozás, amit hatalmas ünnepi, családi vacsora követ.
Ilyenkor nemcsak a szűk család gyűl össze, hanem az egész rokonság. A legtöbben ilyenkor is asadot(grillpartyt), rendeznek, de egyéb finomságok is készülnek, édességek stb.
Szinte mindenhol esznek "karácsonyi kenyeret", más néven "Húsvéti kenyeret", sőt sokan ezt is ajándékozzák egymásnak. Sütik házilag is, de ilyenkor minden pékségben kilószámra árulják. Ez a karácsonyi kenyér pont olyan mint a mi gyümölcskenyerünk, csak barna:)


Klasszikus karácsonyi ital a Cola de mono. Ez tipikusan chilei találmány, egy likőr-féle, melyet rum. ánizs, fahéj, tej és kávé összekutyulásából készítenek. Nagyon finom! Sok jéggel isszuk, mert a 3o fokban úgy a legkellemesebb:)Éjfél után is nagy az élet, a gyerekek kirohannak az utcákra, ajándékosztás után és megmutatják egymásnak az ajándékaikat, játszanak. A felnőttek is sokáig fenn vannak, beszélgetnek, mulatnak. Természetesen itt is ugyanúgy Krisztus születését ünneplik, sokan elmennek éjféli misére, a gyerekek számára pedig a télapó(itt Santa Claus), rénszarvasszánon hozza az ajándékokat a kéményen át.

Miután mindenki "kicsaládozta magát", sokan elmennek buliba, discoba. Például ennek következménye, hogy én is dolgozom Szenteste és meglepő módon vendégeink is lesznek a dizsiben:)

25.-én miután mindenki lelket ver magába, finomakat esznek és végiglátogatják ajándékokkal a barátokat, további családtagokat. Ezzel véget is ér itt a Karácsony, mivel 26.-a már rendes munkanap itt.

Ahogy itt mondják: FELIZ NAVIDAD!!! - Boldog Karácsonyt Minden Magyarországi és külföldön élő magyarnak!!!!

Ági


11 megjegyzés:

 1. Feliz Navidad! (utólag) és Boldog Új Évet! és sok sok írást kérek/ünk!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen!:)
  Nagyon Boldog Új Évet Kívánok én is!

  Igyekszem-igyekszem:D
  Nemsokára érkeznek bolíviai receptek és egy hajókirándulásról beszámoló.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Ágnes!

  Először is Boldog Új Évet Kívánok!
  Másodszor a Dakar rally ismét nálatok/felétek van és van magyar versenyző is (az autót a héten megnéztem Bp-n, nagyon jó).
  Küldöm a linket róluk.

  http://sportgeza.hu/sport/2012/01/01/paliknak_mar_nem_eletforma_szalaynak_igen/

  Üdv
  Sutpet

  VálaszTörlés
 4. Szia:) Tudom, hogy jön a Dakar, megint itt lesznek egy napot Aricában. Arra gondoltam nincs-e valami tipped hogy vehetném fel Szalayékkal a kapcsolatot. Kiszaladnék hozzájuk, mert megint itt fognak állomásozni nem messze a várostól.

  VálaszTörlés
 5. Próbáld meg itt:

  http://dakar.hu/site.php

  vagy a facebook-jukon

  VálaszTörlés
 6. Neked is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Argentínából. Itt 33 fok van, és várom, hogy beesteledjen, kicsit lehűljön a levegő :)
  Egy nagyon kedves chilei ismerősöm épp írt nekem az ottani hagyományaikról, jó volt ezt a te írásodban is újra olvasni!
  http://www.tinygirlwithbigbag.com/2012/12/big-christmas-culinary-world-tour.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elolvastam az ő írását is:) Igen a "Húsvéti kenyér"(Pan de Pascua) és a "Cola de mono"(a majom farka), azok a chilei karácsony elengedhetetlen kellékei:)

   Törlés
 7. Mi is 30 fok felett ünnepelünk itt Tenerife-n. Meg lehet szokni, na:) Nekem kicsit se hiányzik a hideg!
  Kíváncsi voltam nálatok hogy zajlanak az ünnepek, köszi a tudósítást!
  Érdekes, az itteni spanyoloknál (canariok) január 6-án van karácsony! Ilyenkor csak vacsoráznak a családdal, az ajándékozás 6-án lesz, és a három királyok hozzák az ajándékot:)
  Boldog karácsonyt és új esztendőt kívánok neked, nekünk pedig sok blogbejegyzést:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Viszont Kívánom Neked és a Kedves Családodnak:)
   Ne aggódj a hideg nekem sem hiányzik:)))
   Azért az otthoni Karácsonyok viszont igen:) A chileiek egy hatalmas bulit csinálnak belőle, ami jó meg szórakoztató, meg sokszor vicces, de hiányzik a meghittség, a bensőséges igazi ünnep. De ezért még nem költözöm haza:))))

   Törlés
 8. Arica a világ legjobb helye szerintem, az életem legszebb 6 hónapját töltöttem ott y feliz navidad

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kellemes Karácsonyt Neked is!:)
   És igen! Arica egy fantasztikus hely, én már 4,5 éve itt élek:))))

   Törlés