2011. december 14., szerda

Az aricai halászflotta és a halpiac haszonlesői: fókák, pelikánok és sirályok

  Az aricai halpiacról már több bejegyzést is írtam, azt is megemlítettem, hogy a piactól két lépésre, van a kikötő. Itt mindig nagy a nyüzsgés. Halászbárkák hozzák a zsákmányt, kirándulóhajók viszik a turistákat fókalesre. A fókales egy órás program. Körbehajózzák a kikötőt, megmutatják a kikötőben élő fókacsaládot és kihajóznak az óceánon található hajókikötésre való bójákon élő déli oroszlánfókák magánéletét közelről megmutatni az érdeklődőknek. Én is voltam többször ilyen fókalesen:
 


  Az aricai halászflotta rendszerint nappal a kikötőben rostokol és éjjel járnak halászni:



  A halászok a napi derékszakasztó munka ellenére is vidám népség és minden turistahajót üdvrivalgással, kiabálással és vad integetéssel köszöntenek:)


  A kikötőben, hemzsegnek a fókák, a pelikánok, sirályok és egyéb tengeri madarak, nem véletlenül. Az aricai halpiac egy teljes fókacsaládot és vagy 1oo pelikánt, sirályt és egyéb tengeri madarat tart el. Az állatok élelmesek. Még a vadállatok is. Tudják, hogy a halpiacon mindig csurran-cseppen valami finomság az ő számukra is. Persze a leglátványosabb és egyben a leghangosabb lakói a kikötőnek a fókák. Az aricai kikötőben hosszú évek óta egy fókacsalád él(mindig csodálkozom, hogy a környéken hemzsegő fókák közül miért nem kíván betelepedni egy ilyen kényelmes helyre még több fóka és a mieinknek miért nem kell folyamatos háborúzással megtartani a területüket).
Ők rendkívül jól élnek a halpiac "maradékán", egyik kövérebb mint a másik:


   A szárazföldön meglehetősen nehézkesen és kissé ormótlanul mozgó fókák a vízben valóságos balettművészekké válnak. Szívesen töltik játszadozással a napjukat. Gyakran magukat a fókákat nem is lájuk csak a vad örvénylést amit a víz alatt keltenek a bohóckodásukkal:


  Most nagyon felbolydult a fókacsaládunk élete, mert egy kis bébifóka született. Mindenki vele akar játszani, az egész csapat szinte csak vele foglalkozik. Úgy elkényeztetik, hogy szerintem elviselhetetlen alak lesz belőle mire felnő:)


  Ezt a csapatot is, mint fókáéknál mindenütt az alfa hím vezeti. Nagyon könnyű megállapítani melyik az alfa hím. Először is kb kétszer akkora mint a többi, másrészt mindig jó magasan tartja az orrát, hogy mindenki mindig láthassa és ne törhesse semmi rosszaságon a fejét:) Övé a párosodás joga és neki kell védelmeznie a családot veszély esetén. Mivel a zárt kikötőben élő családot semmiféle veszély nem fenyegeti, mondhatni igen kényelmes élete van:) Rácsokkal azért van védve a város, mert a fókák gátlás nélkül bebattyognának kényelmesebb napozóhelyet keresve az emberek közé, de legfőképpen felkeresnék  a halpiacot, hogy meglegyen a napi betevőjük:) Egy-egy 35o kilós állattal nem tanácsos ujjat húzni így azon részeit a kikötőnek ahol a fókák fel tudnak mászni, ráccsal zárták el.



   És néhány kép a kikötőben élő madarakról: pelikánok, sirályok - mindkettőből többféle



  A fókák is és a madarak is maximálisan kihasználják a kikötő nyújtotta lehetőségeket. A halászok, a halak feldolgozása utáni rengeteg maradékot(halfejek, filézés utáni nyesedék, eladhatatlan halak, visszamaradt áru) a tengerbe hajítják egy sziklás részen, illetve hajítanák:) Ezek a haldarabok soha nem érik el a tengert. Ugyanis ott ahol ezt megteszik, ott működik a kikötői állatok ebédlője:)
  A fókák, pelikánok és sirályok naphosszat ott ülnek, szinte tátott szájjal és várják a mennyei mannát, mindig váltva egymást. Amikor az egyikük jóllakott, jön a másik:)
Pár kép az "ebédlőről":



Legközelebbi "tengeri" beszámolómban arról fogok írni, hogyan béreltünk ki ketten egy kis kirándulóhajót és mentünk el egy napra az óceánra delfineket, pingvineket és fókákat nézni.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök a halpiacos bejegyzésednek! Nézem itt a friss halkínálatot Tenerife-n, de fogalmam sincs, hogy melyik micsoda:( A posztodnak köszönhetően egy párat most már felismerek:) Írsz majd hallal/tenger gyümölcseivel készült recepteket is?
    Boldog karácsonyt neked! Chilében is január 6-án érkeznek a három királyok?

    VálaszTörlés
  2. Szia Andi!

    Örülök, hogy hasznát veszed, mert bizony fáradtságos meló volt az én képeim alapján utánanézni milyen halról is van szó. A piacon ugyanis rámondták simán a kardhalra, hogy cápa:)
    Szakácszseni viszont sajnos, nem vagyok:) Csak ilyen alapkajákat tudok készíteni. Halaknál pedig nálam a rántott hallal kimerül a tudomány:) De majd igyekszem valamit tenni az ügy érdekében. Keresek valakit aki tud főzni:)))))) BUÉK!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés