2011. október 26., szerda

Arica óriáspiaca, az AGRO

  Ismét Arica óriás terménypiacán jártunk, az AGRO-ban. Ez a város szélén található és valami irdatlan kiterjedésű. Szó szerint város a városban. Engem már első alkalommal lenyűgözött ez a "GIGA-piac" és a csodálatom azóta sem enyhült egy cseppet sem, hogy már több mint két éve itt élek és rendszeresen kijárok ide:)
  A múltkor bemutattam a terménypiacot, de most nemcsak ezt szeretném újra megtenni, hanem egy globálisabb képet szeretnék adni pár fotó segítségével erről a hihetetlen kiterjedésű piac-városról. Van amiről már írtam az előző bejegyzésemben is, de nem képzelhetem, hogy mindenki olvasta, így ami magyarázatra szorul a piacon azt elismétlem most is:)

  Az AGRO-ban MINDENT lehet kapni. Pl: háztartási kis és nagy-gépeket,  porcelánt, evőeszközöket, kerékpárokat, szerszámokat, barkácseszközöket, csirkéket, házi-kedvenceket, kisállatokat, tán csak akasztott embert nem:)))

A zöldség és gyümölcspiacon túl a következő nagy kiterjedésű részlegei vannak:

- bútor
- szerszám-műanyagáru
- kutya-kisállat
- gyógynövények
- mobiltelefonok
- óriás új és használtruha-piac
- taverna rész (ahol a legkülönbözőbb finomságokkal degeszre tömheted magad:)

  Ezek mind egyazon kőkerítés mögött találhatók mint a terménypiac és át is lehet menni az egyik részlegből a másikba. A piac teteje gyékénytető. Itt eső soha nem esik, a gyékénytető a gyilkos erejű nap sugaraitól védi az embereket. Így még a legrekkenőbb nyári napokon is nyugodtan tudsz vásárolni, nem kell megfőnöd:)
  A bútor, valamint a ruharészleg közel ugyanakkora kiterjedésű mint a zöldség-gyümölcspiac. Ha valaki egyetlen nap alatt kívánja bejárni az AGRO minden részlegét, lehetetlen feladatra vállalkozik, akkora. Ezek a fotók, amiket itt láthattok két nap alatt készültek (én sem tudtam bejárni egyszerre mindent:)))). Egyik nap a barátnőm kísért el, másik nap a párom(ők voltak a "szemléltető alanyok", amikor a fotókon 1-1 gyümölcs méretét szerettem volna bemutatni:)
  Ezúttal kilátogattunk a piac melletti óriási parkolóba is, ahova érkeznek a kamionok, kisteherautók a zöldségekkel és gyümölcsökkel, így arról is láthattok képeket.

  Először a zöldség-gyümölcsrészlegről indulunk, hisz ez a leglátványosabb része a piacnak, egyúttal a legnagyobb is.


Már többször írtam, hogy itt embertelen méretűre nőnek a zöldségek és a gyümölcsök. Ennek az oka az, hogy minden a sivatagban terem, ahol ugye kártevők egyáltalán nincsenek, így permetezésre nincs szükség. Műtrágyára pedig azért nincs szükség, mert az öntözővizet, kb ötven vulkán olvadékhava adja, mely telítve van minden ásványi anyaggal, amelyet a legjobb műtrágya sem adhat meg a növénynek..
  Persze az Atacama sivatagban nincs egyetlen csepp víz sem, viszont mivel a sivatag az Andok gigászi vonulata alatt terül el, a tökéletes pusztaságban, az Atacama hegyei közt, kb 1ookm-enként van 1-1 folyó, mely az Andok olvadékvizét vezeti el az óceán felé, a sivatagon keresztül. Itt egy folyót ne úgy képzeljetek el mint Magyarországon. Látható vízfolyást nem is látsz, hisz a víz minden egyes cseppje itt kincset ér és felhasználják. Csak azt látod, ha keresztülmész az Atacamán, hogy hosszú kilométereken át homok és kő, de ha lepillanthatsz a mélyébe, 1-1 kanyon aljára, azt látod, hogy vad, buja zöld csíkban gyümölcsöket és zöldségeket termelnek az indiánok.

Előbb az Atacama sivatag látképe(homok és kő...az élet legcsekélyebb jele nélkül):



  De ha lepillantasz a kanyonok aljára, akkor megláthatod a sivatagi földművelés 1-1 villanását. A chilei ember nem lusta. Szinte a leglehetetlenebb körülmények közt is földet művel. Mindezt nem saját  magának, hanem a rengeteg német bevándorló hagyományainak köszönheti. Ők honosították meg a föld és a földművelés szeretetét Chilében.


  Meg kell mondjam óriási sikerrel termesztik a szinte lehetetlen körülmények közt a zöldségeket az indiánok...és félelmetes eredményeket érnek el:) Nekik mindez természetes...hogy pl a karalábé álomszép és fehér és óriási..a brokkoli kicsattan annyira zöld, vagy az uborka, paradicsom, Mo-n nem látható méretű:). Ha az ember megnézi közelebbről ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket, akkor érti meg igazán micsoda kincset is rejt az Andok millió vulkánjának a lejtője.

  Akkor nézzünk körül egy kicsit a piacon:)



És vessünk egy pillantást az általunk is ismert zöldségekre, gyümölcsökre:) Én a mai napig képtelen vagyok felfogni, hogy zöldségek ekkorára nőhetnek:)



  Akad még 1-2 óriásgyümölcs a tarsolyomban, nézzük meg ezeket is. Ez pl papaya. Akkorára nőtt szegény, hogy szinte egymaga kitölt egy gyümölcsládát:)


Mondjuk a társai sem sokkal kisebbek:


  Vannak gyümölcsök és zöldségek melyek magyarázatra szorulnak, sőt rengeteg ilyen van, soknak hosszas nyomozómunkával sem találom meg a magyar megfelelőjét, szerintem nincs is. Ez pl az egyik:


Az itteni neve "Achojcha". Levesbe aprítják bele teljes egészében. amikor felboncoljuk, nincs a belsejében semmi, csak paprikaszerű magvak, de ezek nagyok és feketék.


  Ezen a képen is ugyanez a zöldség van, némi uborka társaságában. El kell mondjam itt, hogy az indiánok méretmániásak:) Vagyis minden zöldség és gyümölcs csak akkor alkalmas emberi fogyasztásra ha gigantikus:) Minden ami apró szemű, az pocsék árunak számít, ennek megfelelően olcsó. 
  Amit így hálóba rakva árulnak, az az itteni ócska áru. A szegények veszik meg és egy hülye Pestről, aki szerint a kicsi pont ugyanolyan finom mint a nagy:))))))))) Meglepődnek, amikor pl az apró szemű pariból veszek vagy két kilót, mert európai révén azt hiszik gazdag vagyok és majd az óriásparadicsomokból fogok vásárolni:) És nem azért veszem a kis szeműt mert spórolok(meg mert szerintem teljes eszetlenség egy vagyont kidobni óriásparadicsomokért, mikor a kicsi is pont ugyanolyan isteni:), hanem mert sokkal könnyebben felhasználható mint egyetlen darab kb fél kilós paradicsom:) Az árrés óriási. A kis szemű paradicsom ára akár 2o-3o Ft is lehet átszámítva, a nagyért 4ooFt-nak megfelelő pesot is elkérnek. A fenti képen is a pocsék áru van:) 1-1 ilyen hálóba csomagolt adagért(4-5 db "achjocha" és ugyanennyi ubi van egybecsomizva, válogathatsz közülük), 2oo pesot, kb 8o Ft-ot kérnek.

  Következő versenyzőnket helyi nevén Haba-ként tisztelik. De a nálunk is ismert zöldbabhoz csupán annyi köze van, hogy ez is hüvelyes. Amúgy zöldbab itt is van(porotos verde), amit ugyanúgy használnak fel mint nálunk. Ez a fajta bab azon túl, hogy óriási, a belsejében található babszemek egészen más formájúak, színűek és ízűek mint a zöldbab. Megtisztítva is lefotóztam, hogy látható legyen a különbség:


  Köretként használják és csak a belsejéből a babot eszik meg, nem úgy használják mint a zöldbabot, hogy egészben beleaprítják a levesbe. Ettem már hagymával elkészítve, hús mellé, finom volt, de nem tudom mihez hasonlítani az izét:)))))

  Következő bemutatásra érdemes egzotikumunk helyi neve: Alcachofa, magyarul articsóka. Ezt felaprítva bele lehet főzni levesbe, de önmagában is fogyasztják, úgy hogy megfőzik és kis olívaolajjal, citrommal, sóval összekeverve eszik.

 
   Ez tengeri alga. Állítólag nagyon gazdag kalciumban és akinek csontritkulása van itt,  az naponta rágcsálja, mert sokkal hatékonyabb mint bármely kalciumpótló műkészítmény:


  Ez pedig "Oca" névre hallgat itt és miután meghámoztuk főzve kell elkészíteni só nélkül....finom édeskés íze van, önmagában is finom:)


Ezt a hatalmas izét is salátaként tisztelik itt, pedig salátákból van itt vagy 3o fajta.


Ez a "maracuja banana", vagyis banán maracuja:) Hasonlít a golgotagyümölcshöz, csak hosszúkás.


  A következő képen a Maracuja látható: ha felvágod, akkor a belsejében ilyen zselés anyaggal körülvett finom, puha magvas belsőséget találsz. Nagyon finom!:))) Itt leturmixolva, jégdarálékkal összekeverve gyümölcsléként is árulják - Isteni!!!:)).


Ez pedig "melon" néven fut mint a sárgadinnye. Ízre is hasonló. Amúgy is itt van sárgadinnyéből sárga, zöld és fehér:)))



  Sajnos savanyúságokból itt elég szegényes a választék, sőt mondhatni szinte semmilyen. Ez alól teljes kivételt képez az olajbogyó-kínálat, ami egész egyszerűen elképesztő:) De majd mindjárt magatok is meglátjátok:) Olyan hihetetlen a szín, íz és méretskála, hogy az ember sokszori kóstolás után sem tudja eldönteni melyikből is vegyen és a vége az, hogy(ahogy most is), vagy 8 félét összevásárol:). Ez az egyik olajbogyóárus kínálata. Mindegyik hordóban más-más ízű és színű olajbogyó található a lilától, a vörösesbarnáig, a zöldtől a feketéig.


  Nézzünk meg néhányat egyesével is közelebbről:)


Töltött olajbogyók:


  Az olajbogyókat mérettől függően 4oo-8oo Ft között árulják kilónként.
  Savanyúságból már lényegesen kisebb a választék. Három fajta van összesen: gyöngyhagyma, hegyes erős paprika és vegyes savanyú. SEMMI MÁS  NINCS.
   Anyukámmal egyszer beszélgettem és panaszkodtam, hogy rettenetesen hiányzik pl a savanyú uborka. Azt mondta mi sem egyszerűbb kislányom! vegyél egy csomó apró uborkát és elmondom hogyan kell eltenni az uborkát!!!!
  Mondtam: Anyu! Már itt az elején elvérzett a dolog, ugyanis itt NINCS apró uborka!!!:)
A legapróbból jó ha egy db befér egy befőttesüvegbe:)


   Már a múltkori bejegyzésben is írtam, ami az Agro-ról szólt, hogy itt mindenhol lehet kapni egyenzacsikban megtisztított és felaprított zöldségeket, salátákat, lusta háziasszonyok részére:))))
  Ezeket általában 4o vagy 8o Ft-ért adják egységáron, de a nap végén már két zacsit is utánadhajítanak ugyanennyiért, nehogy a nyakukon maradjon:) Ahogy egyik pesti barátom találóan megjegyezte: itt csak a zacskót adnák ennyiért üresen:)))))
  Hogy valami elképzelésetek legyen arról mennyi mindenfélét árulnak így, íme néhány fotó:

 
S hogy valami ki ne maradjon nézzük a citromkínálatot. Van ugyanis vagy 1o féle legalább:)


Egy kis mangó és ananász:


És egy kis árutazás. Az alábbi képen láthatunk brokkolit, jégsalátákat és 4db kukoricát egybecsomagolva. Ezeknek az ára  4o Ft:)


Uborka kilója 6o Ft:)


  Paradicsomot(kis szeműt), akár 3o-5o Ft-ért is vehetünk kilónként, egy karfiol(kb akkora mint egy medicinlabda:), 4o-6o Ft-ba kerül. A gyümölcsárak szezononként változnak. Minden gyümölcs kapható szinte egész évben, de télen, amikor kevesebb terem, akkor persze drágábbak. Persze a drága relatív. Pesten akárki kinevetne mi az ami nekünk itt "drágának" minősül:D

  Ezúttal kilátogattunk abba a parkolóba, amely az Agro mellett van és a gyümölcsszállító kamionok, illetve őstermelők állhatnak meg itt a furgonjaikkal. Fogalmam sem volt ennek a létezéséről, a párom vitt el ide. Csak kapkodtam a fejemet a tornyokban álló gyümölcsök és zöldségek láttán:)


   Most pedig tegyünk egy látogatást az AGRO többi részlegébe is.
  Kezdjük mindjárt a bútor részlegnél. A leggusztustalanabb és ízléstelen daraboktól elkezdve a korrekt ízléses árukig itt mindent megtalálsz. Mi is minden bútorunkat itt vettük. A franciaágyunk, kitűnő minőségű matraccal együtt került 56e Ft-ba átszámítva pl.


Folytassuk a szerszám - alkatrész - kisgép részlegnél:



  Nézzük meg a gyógynövényesek kínálatát. Szinte mindenhol árulnak itt koka port, őrleményt, teát, szárított kokaleveleket, hisz ez itt gyógynövénynek számít és teljesen legálisan kapható. Egyik barátom mikor itt járt, megkínáltuk filteres kokateával mielőtt felmentünk volna a Chungara tóhoz, 45oo méter magasba és annyira rászokott, hogy függő lett:)))))))))) Úgy ment haza innen, hogy a fél bőröndjét a 1oo filteres kokateák dobozai töltötték meg:)) Persze erre nem lehet rászokni, hisz annyi a kábítószer-tartalma, mintha pl otthon mákos tésztát ennénk és azt várnánk, hogy majd "jó kedvünk" lesz tőle:))
  Mindenesetre ne lepődjetek meg a sok COCA feliraton. Ez itt ugyanis gyógynövény és kiváló élettani hatása van az emberi szervezetre. Például serkenti a keringést és szabályozza a vérnyomást.

 

Nézzünk körül a függöny és ágyneműárusok között is:)

-


Aki a házi-kedvenceinek szeretne bevásárolni, annak sem okoz csalódást az AGRO:



  Ha eljön a tél és kitör a fagy(már az indiánok szerint:))), vagyis a nappali hőmérséklet úgy 2o-25 fok közé esik, éjjel pedig AKÁR 15 fok(!!!:) is lehet. Ilyenkor a helyiek csizmát, sálat, sapkát húznak és lelkesen felöltöztetik házi-kedvenceiket is, nehogy ebben a farkasordító hidegben halálra fagyjanak:) Ennek megfelelően kutyaruhákból is jelentős kínálatot találunk:)


Aztán mi mindent rejt még ez a hatalmas piac...


  Sem hely sem idő nincs, hogy mindent megmutassak a kínálatból. Bármire van szükséged, azt itt megtalálod. Tán csak akasztott ember nincs. Bár lehet, hogy egy sötétebb, eldugott sarokban még arra is ráakadhatunk:))))))




22 megjegyzés:

  1. Szia Ágnes..csak nemrég fedezem fel a blogodat,és nagy élvezettel olvasgatom ,nézegetem a képeket ..no és irigylem a bátorságod:)hogy elindultál a világ másik végébe és ott is maradtál:)!
    Nekem is volt tizen.éve egy chilei levelezőbnőm ,ő mesélt kicsit az országról ,de aztán elfogytak a levelek "megszakadt a kapcsolat köztünk..mikor olvastam ,hogy a férjed itt élt nálunk sokáig ,eszembe jutott ..anno 1984-ben Csillebércen táboroztam:)és ott én is találkoztam chilei fiatalokkal ,akik Bp.-en éltek ,de némelyikük már készültek haza Chilébe családjukkal..
    A lényeg ,hogy nagyon tetszik a blogod,szívesen olvasgatom és köszönöm ,hogy kicsit megismertetsz egy távoli országgal ,ahova nem jutunk el ,valószínű,de általad mégis kicsit" bejárhatom:)"Üdv. Rita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ágnes!

    A Határátkelőn olvastam az írásod és nagyon megtetszett.
    A párommal mi is gondolkodtunk/gondolkozunk azon, hogy megpróbálunk külföldön boldogulni, de nekem személy szerint eddig nem volt olyan ország, ami annyira megfogott volna, mint az írásod után Chile. Írtad, hogy megfelelő végzettséggel lehet munkát találni. Érdeklődnék, hogy milyen szakmákban lehetne elhelyezkedni? Mi az, ami esetleg hiányszakma?Nem az a célunk, hogy meggazdagodjunk, de szeretnénk egy nyugodt és kiegyensúlyozott életet élni.
    Előre is köszönöm a segítségedet.
    Üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  3. Szia Rita és Zsuzsi!

    Köszönöm és nagyon örülök, hogy tetszett az írás és a blog is.
    Rita! A férjemet konkrétan a Csillebérci táborban ismertem meg, ugyhogy jól emlékszel!!:) Ők voltak a nemzetközi táborokban a spanyol tolmácsok(én meg az orosz:).

    Zsuzsi!
    Erre így nem tudok Neked most hamarjában válaszolni, de pl jó számítógépes ismeretekkel pl nem lehet itt elveszve szerintem senki:) Nem vagyok "otthon" Chilében az álláskeresésben(én az ex sógornőm diszkójában dolgozom mint kasszás). De szerintem bármely területen el lehet helyezkedni, mert írtam, hogy szeretik az európai munkaerőt. Mellesleg azt is tudják, hogy sokkal nívósabb az oktatási rendszer mint Chilében, így sokkal jobb szakemberek is). Mi vagyunk a legolcsóbb város és amit írtam árakat, azok Aricára vonatkoznak, de szerintem itt is lehet találni munkát. Ja!!! Az egészségügyben például biztosan!! Ezt konkrétan tudom:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Ágnes:)úgy gondolom nálam jóval fiatalabb vagy ,én anno 1984 nyarán voltam Csillebércen(orosznyelv verseny-jutalom:),Te -ti mikor voltatok?

    VálaszTörlés
  5. Rita!

    Én 1986-ban voltam ott tolmácsolni a Béke és Barátság Nemzetközi Táborban. Ott ismertem meg az ex férjemet is:))))))

    VálaszTörlés
  6. Szia Ágnes!
    Nagyon jó a blogod! Kedvet kaptam odaköltözni :) Ha nem is költözöm, de egyszer biztosan elutazom!
    Remélem a következő bejegyzésed a virágzó sivatagról írod! De irigyellek most! Csak kocsiba ülsz és elmész megnézni...
    Rengeteg képet várunk ;)

    VálaszTörlés
  7. úristen mennyi gyümölcsöt és zöldséget falhatnék ott, de jó lenne :)) ha végig jó idő ezek mind kaphatók egész évben? de jó lehet..:)

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok:)

    NemoNE:
    Virágzó sivatagról sajnos itt nem írhatok, ugyanis ez a sivatag soha nem virágzik(nem úgy mint pl a Szahara). A területének nagy részén 5o évben egyszer ha esik az eső. De tervezek majd egy bejegyzést, ami csak az Atacamáról szól:)

    kerikak:
    Ezek a gyümölcsök-zöldségek rendszerint egész évben kaphatóak, itt átlagban kétszer szüretelnek egy évben. Van olyan zöldség, amit háromszor is:)

    VálaszTörlés
  9. Szia Ágnes!
    Ezt az oldalt tegnap linkelték a facebookra: http://www.idokep.hu/hirek/az-atacama-sivatag
    Ezért írtam neked..

    VálaszTörlés
  10. Kedves NemoNE!

    Ahogy a cikk is említi, az "Atacama sivatag KAPUJÁHOZ vezető út mentén" látható ez a virágszőnyeg. A sivatag szélein, vagyis az óceánpart mentén a felszálló pára révén, valamint a túlsó szélén, az Andok lábainál némi párához, ritka csapadékhoz hozzájut a sivatag, ezért ezeken a területeken elvétve kaktuszokat figyelhetünk meg. Magában az Atacama sivatagban kaktuszok sincsenek. Többször keresztülautóztunk rajta, sok fotót készítettem, ha küldesz egy mailcimet, szívesen elküldök pár fotót az IGAZI sivatagról.
    Aranyos vagy, hogy javaslod, hogy "csak üljek kocsiba és nézzem meg":))))) Ez a terület,a sivatag legszéle, tőlünk kb 23oo km-re található:) Vagyis egy ilyen "üljek be a kocsiba, fotózzam le oszt jöjjek vissza expedició kb 5 napot venne igénybe innen:))))

    VálaszTörlés
  11. nem csoda hogy tovább élnek :) egész évben epret meg cseresznyét ennék :))

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Most olvastam a Határátkelőben a posztodat.
    Fantasztikusan jó.
    Most már majd a blogodat is rendszeresen olvasom.
    Eddig csak ámultam tátott szájjal!
    Most felcsapom az állam, ami leesett a földszintre (1 emeleten lakom), és megpróbálok aludni...
    http://amy-kreativ.blogspot.com/

    Amy

    VálaszTörlés
  13. Szia Ágnes!
    Jelenleg Hollandiában élek,az élet itt sem rossz,de nagyon szabályozott.A blogodat olvasva Chiléről, nagyon elgondolkoztam!
    Megfogott,hogy ennyi jót irtál az országról.
    Szeretném veled tartani a kapcsolatot valahol itt vagy facebookon:)
    Zoli

    VálaszTörlés
  14. Szia Amy!

    Köszönöm szépen:)))
    Remélem meglelted az álladat és nem sérült meg a nagy zuhanásban:))

    Zoli!
    Itt is és a facebookon is megtalálsz(Ponce Ágnes néven). Jelentkezz ha valami információra van szükséged.

    Ági

    VálaszTörlés
  15. Szia Ági!
    Jelentkezni fogok,mert nagyon lázba jöttünk a haverral.A facebook-on megtaláltalak,de bejelölni nemtudlak!

    Zoli

    VálaszTörlés
  16. Zoli!

    Keress meg MSN-en(Ponce Ágnes, supergrl21@hotmail.com).

    VálaszTörlés
  17. Ági! hamarosan jelentkezünk.

    VálaszTörlés
  18. Ágnes! Ismét örömmel olvastam írásod és gyönyörködtem a képekben.

    Egyszer majdnem el kellet mennem itthonról és Chile volt az egyik cél (másik Argentína) és úgy látom jók voltak a megérzéseim.
    De egyszer mindenképp jutok ide.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Ágnes!

    Egy véletlen folytán keveredtem a Határátkelő oldalra, és onnan pedig a blogodra. Áhítattal olvastam bejegyzéseidet, melyek akkora hatást gyakoroltak rám, hogy erősen gondolkodom azon, hogy egyetemi tanulmányaim során egy vagy több félévet Chilében hallgassak. Efelől szeretnék érdeklődni, hogy milyen a felsőoktatás az országban. Engem elsősorban a műszaki terület érdekelne, mert 3-ad éves villamosmérnök hallgató vagyok a Műszaki Egyetemen.
    Válaszod előre is köszönöm:
    G. Hajni

    VálaszTörlés
  20. Kedves Hajni!

    Nem vagyok annyira képben felsőoktatásban. Viszont olvastam egy blogot a neten: http://clandestino.blog.hu/
    Ez a fiú itt tanult egyetemen Chilében, Santiagoban. Fordulj hozzá, szerintem ő fog tudni segíteni neked.
    Ági

    VálaszTörlés
  21. Ha már vannak képek az Atacamáról, tessék írni a ködoázisokról meg a kaktuszokról. A chilei kaktuszflóra teljesen különbözik minden mástól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A ködről itt írtam:
      http://chile-beautiful.blogspot.cl/search/label/Chile%20-%20Iquique
      A kaktuszokról meg nagyon sok helyen írtam csak nem egyetlen posztban(pl:http://chile-beautiful.blogspot.cl/search/label/Chile%20-%20Chungara%20t%C3%B3%20-%204500m).

      Törlés