2010. december 7., kedd

Az aricai halpiac es a halaszat - horgaszat helyzete Chileben


  Minden pesti ismerosom kb honapok ota reklamal, hogy miert nem irtam meg az aricai halpiacrol es foleg miert nem kuldtem kepeket. Regi tartozasom ez, igy most torlesztem vegre:)
  Annyit meg kell jegyezni, hogy kisvaros vagyunk(kb 200.000-es nepesseggel), ennek megfeleloen a halpiac sem oriasi kiterjedesu, de egy atlag magyar polgar szamara, mindenkeppen egzotikus es nagyon erdekes. Amikor eloszor jartam itt, en is csak kapkodtam a fejemet a millio egzotikus es szamomra tokeletesen ismeretlen hal-rak-kagylofajtak kozott es az ismeroseimnek ugy kellett elhuzkodnia 1-1 standtol, annyi bameszkodnivalot talaltam. Ha rajtam mult volna, az egesz napot a halpiacon toltjuk:))
  A dolog ugy nez ki, hogy a halaszok rendszerint kora reggel ernek vissza a halaszatbol, akkor kipakolnak a piac raktar reszen, ahol a jeg tetejen tartjak a zsakmanyt. Itt egy csonak, mely epp a zsakmanyaval ter vissza a tengerrol.  Mikor kerdeztem mit fogtak, kozoltek, hogy Viagrat:) Es bizonygattak, hogy tenyleg az:) Vigyorogtam mint a fakutya, mig a fogadott nagybatyam kozolte, hogy valoban ez a legjobb afrodiziakum, ami letezik:)



   Ez nem vicc, ezeknek a kagyloknak a husa ugyanis talan a legjobb potencianovelo a vilagon(es nem olyan, mint pl a medve-epe, vagy tigrispenisz, vagy egyeb keleti idoitizmus, aminek hatasara a mai napig gyilkoljak ezen ritka allatokat a fold tulfelen - mellesleg tokeletesen ertelmetlenul, hisz bizonyitottan semmi ilyesfajta hatassal nem rendelkeznek). Ennek a kagylofajnak a hatasat tudomanyos kutatasok tamasztottak ala, vagyis ez tenyleg hat:))))) Ennek megfeleloen oriasi a kereslet ra az itteni "machok" koreben:)
Amint beer egy ilyen csonak, meg a parton a halaszok szetfeszitik a kagylok hejat is kiveszik belole a piros - tojasszeru valamit, ami a kagylo husa:


  Miutan a piacon megmossak, egy specialis pacleben aruljak, zacskokban a standokon - ahogy  tobbi kagylofele megtisztitott belsejet is:


  Kb reggel 9 korul nyit a halpiac, akkor pakolnak ki a standokra. Ennek megfeleloen minel kesobb ersz ki, annal kevesebb fajta halat - rakot - kagylot kaphatsz. Delutan 1 korul mar alig van valami, mivel mindent frissen adnak el.
  En nem vagyok tul korankelo tipus, igy kb del korul ertunk ki, igy sajnos a standok jelentos resze mar bezart, de azt hiszem meg igy is sikerul 1-2 erdekes dolgot mutatni:)
  Van egy rakfajta, melynek a husat nyersen lehet fogyasztani, ezeket egyendobozban aruljak, osszevagott zoldfuszerekkel es negyed citrommal a tetejen, isteni finom(teljesen olyan mintha fott lenne), ki nem hagynam ha a halpicon jarok:)


  A chilei halpiacok szezonalisak. Vagyis az ev minden szakaban mas fajta halakat lehet kapni. Ez azert van igy, mert itt meglehetosen szigoruan szabalyozzak a kifoghato halak mennyiseget es milyenseget. Az adott fajok szaporodasi idoszakaban pl tilos halaszni egy-egy fajra, igy szinte honaprol-honapra mas-mas halfajtakkal talalkozhatsz. A fogadott nagybatyam ket hete szolt: Agi! Ha capat akarsz fotozni, most kell kimennunk a halpiacra, mert most van a szezonja. Igy mikor ma kimentunk, capakat lattunk minden mennyisegben. Ettem mar capahust. Nem nagy fakszni elkesziteni, mert a piacon felszeletelik neked sutnivalo szeletekre. Semmi mas teendo nincs, mint otthon picit megsozni-borsozni- es egy forro olajjal teli serpenyobe dobni. Ket oldalt kisutod es egy pici citromlevet rafacsarsz, leirhatatlanul finom:) Raadasul nem tipikus halhus a capahus, inkabb emlekeztet rendes husra, mint halhusra. Joval tomorebb es raghatobb.
Nem kell aggodni az itteni capakert amugy, mert nagyon szigoruan szabalyozzak a halaszatot itt es minden evben parazs vitak folynak a halaszok erdekkepviseletei es a kormany kozt, a kifoghato mennyisegrol.




  Persze akadt a piacon masfajta hal is, az epp szezonalison kivul - valamint kagylok, rakok minden mennyisegben:) A halakat egeszben, szeletelve, filezve is aruljak, de mindig megkerdik hogyan kered es barmilyen modon folszeletelik vagy kockazzak neked  a hust. Mellesleg Chileben az osszes hust igy aruljak a hentesek: ha bemesz egy husboltba, azonnal kerdi a hentes, hogy mikent kered a hust. Vagyis barhol jarsz Chileben, a hust konyhakeszen viheted haza. Nem kell mondanom mennyivel kenyelmesebb mint mikor pl a levesbe szant farhatat vagy a csirkecombot - mellet az eletlen keseiddel nyaszatolhatod otthon, mert azt ugyan semmelyik hentes nem vagja, vagy kockazza fel neked. itt meg a csirkemellet is az altalad kert vastagsagban srehen szeletelik, tokeletesen egyforma szeletekre..
A keseik szenzaciosak es kimeredt szemekkel neztem, ahogy egyetlen suhintassal szeletelik a capahust keresztben, atvagva a gerincet es bordakat, 1-2 cm-es  sutnivalo szeletekre.



  A  ket fenti kepen lathato rakok oriasiak es elve aruljak oket (ennek megfeleloen en sosem veszek, mert sajnalom oket), szanaszet maszkalnak, kordaban kell oket tartani. Ime a fogadott nagybatyam egy kardhal fejevel, valamint egy ilyen maszkalo rakkal a kezeben:


  Es akkor jojjenek a halpiac haszonlesoi: vagyis a fokak es a pelikanok:) Tele van veluk a piac es a kikoto kornyeke, s mivel a chileiek lelkes kornyezetvedok, rettenetesen buszkek az orszaguk gazdag noveny es allatvilagara, ennek megfeleloen iszonyat jo dolguk van, a kikotoben lako halevoknek:) Tele van veluk a piac es a kikoto kornyeke, a pelikanokba szo szerint belebotlasz, eszukben sincs semmifele tiszteletet tanusitani irantad, ott totyognak a piac es a kikoto lepcsojen es varjak, hogy megkapjak a jussukat a zsakmanybol:)
Raadasul egyaltalan nem kicsik(kb az ember mellkasaig ernek felemelt fejjel), es igen eroszakos egy nepseg:)


  A fokak szerencsere csak a halaszokat abajgatjak a zsakmanyert, mert igen nagyok, felelmetes fogazattal vannak megaldva es ok sem veszik semmibe az embereket, max taplalekforrasnak tekintik oket. A kikoto ennek megfeleloen kb a parttol 2-3 meterre magas vaskeritessel van korbekeritve, hogy ne totyoghassanak be a fokak a halpiacra(amit amugy a legkisebb gatlas nelkul megtennenek szerintem). Ennek en is nagyon orulok, ugyanis nem szivesen kelnek birokra egy felmazsas kifejlett himmel, aki osztozkodni akarna velem a vasarolt halon:)


    Termeszetesen Chile egesze gyakorlatilag egy mero oceanpart, ennek megfeleloen a halaszat a legtobb partmenti varos lakojanak, biztos megelhetesi format jelent. De nagyon szigoruan szablyozzak a halaszatot. A halpiacon specialis " halrendorok" jaroroznek es ellenorzik valamennyi piacon arult hal papirjait: vagyishogy legalisan kerult-e a piacra.
  Erdekes modon amilyen lelkes tengeri halasz Chile nepessege, annyira nem tekintik sportnak, vagy akarcsak kereseti lehetosegnek, Chile edesvizeinek a halallomanyat. Itt mindenki a tengeri halat szereti, az edesvizi halakat, semmibe sem veszik. Ennek megfeleloen Chile osszes edesvizi tavaban - folyojaban es termeszetesen az oceanparton), nincs szukseg horgaszengedelyre. Eleg egy horgaszbot:) Amit kifogsz, az a tied. A halaszatot termeszetesen itt is szigoruan engedelyhez kotik.
  A sogornommel beutaztam Chile csaknem egeszet(a legdelebbi, patagoniai es sarkvideki teruleteket kiveve), es millio tokeltesen erintetlen oriasi to partjan alltunk meg pihenni. Mindegyik tora jellemzo volt, hogy teljesen kihalt volt, a partja, a vize teljesen mentes minden emberi bevatkozastol es semmelyik partjan nem lattal egyetlen horgaszt sem. Erdekes, de nem szeretik az edesvizi halakat az itteniek ezert ugy hiszem, hogyha egy magyar horgasz erre vetodne, tobzodna Chileben:) Chilenek nem egy Balatonja van, hanem 20:) Es mindegyik erintetlen halallomannyal rendelkezik:)
  Mellekelek par kepet az egyik torol, melyet erintettunk az utazasunk folyaman. Tokeletesen egyedul voltunk a partjan, mely olyan volt amilyennek a termeszet megalkotta. Ennek megfeleloen lenyugozo:)

  Azt is szeretnem megemliteni, hogy itt minden strand - legyen oceani vagy tavi -  "szabadstrand". Senkinek nem jut eszebe penzt kerni a strandok letesitmenyeinek hasznalatert, meg  a kiepitett, divatos topartokon sem, ahol egymast erik a kempingek, max a kenu vagy vizibicikli-berlesert.
A kovetkezo kepek a Lanalhue tavon keszultek.


Ez pedig Entre Lagos:


  Bosegesen akad erre erintetlen folyo is. Az egyik partjan lattam eletemben itt eloszor horgaszokat edesviz partjan. Mellesleg ok is tengeri halra, lazacra horgasztak.


Egyelore ennyit a chilei halakrol...amennyiben mas halnak lesz szezonja, igerem ismet kilatogatok a piacra:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése