2016. augusztus 12., péntek

Egyszer volt hol nem volt, az óperenciás tengeren is túl, volt egy mesebeli erdő, ahova nem is indultunk, mégis a mélyére keveredtünk:) Argentin kalandjaink folytatódnak:)


Brazíliából, a Pantanal Nemzeti parkból délben indultunk és 5 átszállás után, minden pihenés nélkül, 24 óra elteltével érkeztünk meg Argentínába, Iguazuba, ahol a buszterminál irodáiban álltam neki kérdezősködni hogyan tudunk továbbutazni a Saltos del Moconá vízeséshez. Ugyanis innen ismét Argentína belsejébe indultunk, Buenos Aires fele, de hosszú volt az út és úgy döntöttünk két szépséget is útba ejtünk a visszaút során. Ezek egyike a Saltos del Moconá zuhatag-együttes volt. Bementem az egyik busztársasághoz találomra és megkérdeztem hogyan tudunk eljutni ide és hány átszállással(tudtam, hogy közvetlen járat nincs). A pasi mondta, hogy egy átszállással megközelíthető, menjünk a most induló busszal San Ignacioig és onnan pedig lesz egy csatlakozás egy kisebb faluba, ahol megszállhatunk. Másnap colectivoval(iránytaxi) lehet megközelíteni a vízesést. Mivel ezen a kontinensen már hozzáedződtem, hogy egy információt csak akkor tekintek biztosnak ha több forrásból is megerősítik ezért még négy irodában feltettem ugyanezt a kérdést. Az eredmény lehangoló volt. Mind a 4 helyen tök más útvonalat javasoltak és legalább 4(!!!)átszállást. Hallani sem akartam újabb 4 átszállásról és éjszakai buszozásról. Mikor mondtam, hogy egy másik irodában egy átszállásos utat javasoltak, közölték hogy olyan nincs, legkevesebb 4x át kell szállni. Visszamentem az első pasashoz és mondtam neki, hogy mit mondtak máshol. Erre azt mondta: én ismerem az útvonalat. Jártam ott. A többieknek fogalmuk sincs arról hogy lehet odamenni. Elmennek San Ignacioig, bő fél óra múlva lesz csatlakozás El soberbioig. Amikor megérkeznek, ahol leszállnak a buszról, átmennek az úttesten és épp a megállóval szemben találnak egy nagyon jó és olcsó kis hostalt. Ott megszállnak és reggel mennek a colectivok a vízesésekhez. Abszolút hitelesnek tűnt amit előadott - rá hallgattam és megvettem a jegyet San Ignacioba. Ekkor már tudtam, hogyha itt kell így is úgy is átszállnunk, visszafele megnézzük a szintén Unesco Világörökség Jezsuita misszió romjait, melyek a faluban találhatóak. 
San Ignacióban, alkonyatkor ez az égbolt fogadott minket:)  Itt annyi időnk volt csak, hogy megérdeklődjük hánykor indulnak buszok Buenos Airesbe másnap, valamint megvegyük a jegyeinket El Soberbioig, mely még egy újabb 3 órás buszozásra volt. Éjjelre értünk El soberbioba és az Iguazu terminálos pasasnak mindenben igaza volt: ahol letett a busz, átmentünk az úttesten, megtaláltuk a hostalt és gyorsan becsöngettünk: zuhogott az eső, nagyon hideg volt, mi pedig majd összeestünk a fáradtságtól(ekkor már 36 órája voltunk úton). A házi néni egy nagyon korrekt, 3 személyes szobát nyitott kettőnknek és teljesen tisztességes árat(4e ft), kért a légkondis, privát fürdős szobáért, sőt azt is elmagyarázta, hogy reggel hova kell mennünk és hányra, hogy megtaláljuk az iránytaxit a Saltos del Moconá vízeséshez. Mikor reggel felkeltünk, reménytelenül zuhogott tovább az eső, de mivel időnk nem volt, bízva az égiekben és a távolságban, elindultunk megkeresni az iránytaxit. Sikerült is megtalálnunk az egyetlen autót ami egy nap egyszer közlekedett a vízesésekig. Reggel oda és du 5 körül vissza. Az út hosszabb volt mint gondoltam, a sofőr nyaktörő sebességgel vezetett a hegyvidéki egysávos úton, miközben az első ülésen járt körbe-körbe a mate teás ibrik és szép sorjában szivogatta mindenki. Mikor megérkeztünk a park bejáratához, még mindig zuhogott az eső. Meglepett a kiépített parkosított terület, a szép látogatóközpont, étterem - nem számítottam rá, hogy ilyen Isten háta mögötti helyen ilyesmibe botlunk. Gondolom az ország lát a helyben fantáziát(és milyen igazuk van!), és fejleszteni szándékozik a turizmust, de ehhez az első lépés az kellene, hogy legyen, hogy valami normális közlekedési lehetőséget alakítsanak ki ide. Aki kevésbé elvetemült nálunk, az már az Iguazunál lemondott volna a park meglátogatásáról ha meghallja hogy lehet ide eljutni:)
  Nem lepett meg, hogy aznap mi voltunk az első és egyetlen látogatói a parknak. Később még érkezett egy argentin nyugdíjas férfiakból álló, vidám 7 fős baráti társaság, így ezen a napon 9(!!!) látogatója volt a nemzeti parknak összesen.


  Szeretem azokat a helyeket egy országban amit messze elkerül a tömegturizmus, ez pedig épp egy ilyen helyszín volt. Beszéltem a park bejáratánál dolgozókkal, ők elmondták, hogy a legjobb napjain a parknak is maximum 200 látogató van és az már óriási rekordnak számít...
Ha tudnák az emberek miféle csodákat láthatnak itt, jönnének csőstül, hisz relatív közel van az Iguazuhoz, ráadásul nem nagy kitérő visszafele Buenos Airesbe. 
  A látogatóközpontban egy végtelenül kedves pasi fogadott, ellátott minket katalógusokkal, megmutatta mit hol találunk, s bemutatta ki fog majd a zuhataghoz vinni minket. Elmondta, hogy bár ide mindenki a vízesések miatt jön, de ennek a parknak a legnagyobb értéke az a 900 hektáros, érintetlen, őshonos erdő, amely miatt a parkot is létrehozták. Van egy kb két km-es sétaútvonal kialakítva az erdőben, a végén egy kilátóval az Uruguay folyóra  - ki ne hagyjuk, mert páratlan élmény....nem a kilátó - az erdő.
Szórakozottan hallgattam, mert nekem már rég a vízeséseknél járt az agyam és nem tulajdonítottam a szavainak különösebb jelentőséget...
  Amit a területről tudni érdemes: A Moconá Park, a YABOTÍ(a guarani indiánok nyelvén: teknősbéka), bioszféra rezervátum része. A több mint 250.000 hektáros park élőlények elképesztően gazdag gyülekezetének nyújt otthont. A tökéletesen szűz, emberkéz által érintetlen terület Argentína legnagyobb biodiverzitású régiója. A milliónyi apró élőlényen túl(lepkék, pókok, halak, kétéltűek, hüllők),számos nagyobb állat is lakja a vidéket: Csupán a madaraknak 548 faját számolták meg eddig a területen, az emlősök közül élnek itt hangyászok, menyétek, több oposszum faj, sokféle majom, tatuk, vidrák, a koatik két faja, de él itt tapír, jaguár, puma és ocelot is. A Moconá zuhatag amiről a park a nevét kapta egyedülálló jelenség a földön. Ez a kb 3 km hosszú vízesés-együttes az Uruguay folyó közepén húzódik végig, vagyis nem úgy esik alá a víz, mint egy normális vízesésnél(a folyó irányával megegyezően), hanem arra merőlegesen. Az Uruguay folyó medrén(melynek a túlsó fele Brazíliáé), egy óriási hasadék húzódik végig, mely a legmélyebb pontjain 170 méter mély. A folyó vízszintjének változása miatt a vízesések magassága évszakonként változik. Amikor árad a folyó, értelemszerűen alacsonyak a vízesések, mikor apad és alacsony a vízszint, akkor mutatja a zuhatag-együttes a legszebb arcát: ilyenkor a vízesés átlagmagassága a tíz métert is eléri.
A Saltos del Moconá száraz évszakban a magasból:  Naná, hogy nekünk ekkora mázlink nem volt, már vagy két hete egyfolytában zuhogott az eső az Uruguay folyó vízgyűjtőjén, őrült, üvöltő áradat zúdult le a folyó medrében. 
Kisbusszal vittek le a folyópartra...  Mikor leértünk a csónakhoz utánunk szóltak telefonon, hogy érkezett egy baráti társaság, várjuk meg őket. Mint kiderült egy 7 fős argentin nyugdijas férfiakból álló brancs volt, az életkorukat meghazudtoló, fergeteges jókedvvel és vehemenciával vetették rá magukat a csónakra és bár a vezető mondta, hogy elöl dobál majd a legjobban a csónak és ott sokkal félelmetesebb, minket kettőnket biztonságban hátraültettek, mint hölgyeket, ők maguk, meg a csónak orrában tobzódtak:) Bennem semmiféle félelemérzet nem volt, lévén kiváló úszó vagyok és ha valamitől, akkor a víztől nem félek. Azonban ahogy kiértünk a folyó sodrásába és a csónakos nyomta a gázt rendesen, úgy dobált a csónak, hogy az ütő megállt bennem, a folyó pedig valami őrült sebességgel rohant és örvénylett körülöttünk:


  Összességében inkább arra figyeltem, hogy két kézzel markoljam a csónak szélét, mintsem művészi fotókat lőjek:))) EZ nem az a víz volt amibe szívesen beleestem és úszkáltam volna:)
Mivel a folyó vízállása rendkívül magas volt, ezért a vízesések magassága alacsony volt, de így is élveztük minden percét. Érdekes módon, amikor a vízesések lábához vittek a csónakkal, ott volt a legcsendesebb a víz és ott dobálta a legkevésbé a csónakot:


  Alapos adrenalinlöketet kaptunk a csónaktúrától az biztos, de ennek ellenére sem cseréltem volna le semmire:) Dél körül értünk vissza a látogatóközpontba, megittunk egy kávét és mivel csak 5 körül jött értünk az iránytaxi, úgy döntöttünk elmegyünk megnézni azt a két km-es túraútvonalat amiről látogatóközpontos pasi beszélt. Nem számítottunk semmi különösebbre, csak egy erdei sétára és (remélhetőleg), egy szép panorámára a kilátóról. Közben az eső is elállt, sőt a nap is ki-kisütött, így nekiindultunk. A park a látogatóközpont mögött, ahonnan elindultunk és a kirándulóösvény bejárata:  Nem is tudom mire számítottunk mikor elindultunk...arra figyelmeztettek a látogatóközpontban, hogy az erdőben puma és jaguár is van. A jaguár az afrikai rokonaival ellentétben nem szívesen támad emberre, bár egy lovat is gond nélkül elejt, mert elképesztően erős, mégis nagyon ritka amikor emberre támad. Inkább az öreg, leromlott fogazatú, emberi települések közelébe kerülő egyedeknél fordulhat csak elő, de az is elvétve. Azért mi a biztonság kedvéért a kelleténél hangosabban beszéltünk, nehogy véletlenül összefussunk egyel:))) Pumával meg reméltük nem találkozunk:))) 
  Mikor beértünk a rengetegbe szó szerint leesett az állunk. SOHA életemben nem láttam még olyan erdőt, melyhez nem nyúlt még emberi kéz és olyan mint amilyennek Isten valaha megteremtette. Ilyen erdők Európában már rég nincsenek és a bolygónak csak néhány pontján fordulnak elő - ilyen Dél-Amerika. Szó szerint kapkodtuk a fejünket és kérdeztük egymást: ÚRISTEN!!! LÁTTÁL MÁR ILYET?!?! Nem tudom mi megy át mindabból a csodából amit a két kilométeres ösvényen láttunk, de döbbenetes élmény volt a vad, mesebeli őserdő, amiről azt hittem csak a mesékben és a Harry Potterhez hasonló filmekben létezik. Ez a csoda a lábunk előtt terült el és mi benne jártunk! Mohával tetőtől talpig benőtt fák, gombák, páfrányok, fákon élősködő növények elképesztő harmóniában éltek együtt, mi pedig percenként megálltunk fotózni és megbabonázva jártunk közöttük... Kövezzetek meg: rengeteg fotó következik...és azért rengeteg, mert egyiket sincs szívem nem megosztani, hátha így ti is átérzitek azt a csodát, amit mi éreztünk ebben a mesebirodalomban...


    
  Délutánra járt mikor előbújtunk az erdőből, de maradt még egy kis időnk ezért sétálni akartunk indulni a betonúton egy másik kilátóig, de hamar letettünk a tervünkről annyira iszonyatos hőség lett, hogy úgy éreztük elevenen megfővünk a tűző napon, a 1oo%-os páratartalomban. Helyette a felhőkben szálló pillangókat próbáltuk fotózni:)


  Az oda és visszaúton El Soberbio felé készített képek....gyönyörűséges volt a táj...:) Akonyatkor értünk vissza a faluba, így a naplementét is sikerült megörökíteni:)


     Este egy kis kikapcsolódással(sörözés:), ünnepeltük meg a csodálatos kirándulást, de reggel 8-kor már fent voltunk és kerestünk valami csatlakozást San Ignacioba, hogy megnézhessük még aznap a jezsuita misszió romjait. Délre meg is érkeztünk San Ignacioba és az állomásfőnököt kérdeztük meg, hogy tudjuk megközelíteni a misszió romjait. Mi ekkor már hozzáedződtünk az argentínok útbaigazítási szokásaihoz és ez nagyjából abban merült ki, hogy ha azt mondták: óh csak pár sarok, nincs mssze, akkor legalább két kilométert kellett gyalgolnod, ha pedig azt mondták: nem téveszthetik el, akkor perceken belül menthetetlenül eltévedtünk:) Nos a pasi azt mondta:
- Elmennek arra, ott látják az az utcát??? Na azon gyalogolnak egyenesen tán 5 sarkot, aztán elkanyarodnak jobbra és ott vagy négyet...
- Messze van??
- hááát nincs nagyon közel...
Pffffff...ha egy argentín valamire azt mondja "nincs közel", az annyit jelent, hogy rohadás messze van:) A baj nem a gyaloglással volt, hanem a hőmérsékleti viszonyokkal:) Árnyékban volt vagy 5o fok, szélmentes, rezzenéstelen hőség ült a tájon, a tűző napon egyszerűen megtippelni sem merem mennyi lehetett. Ez a közel 1oo%-os páratartalommal és az árnyék teljes hiányával ijesztővé tette a számunkra a távolságot, mivel az iszonyatos hőség miatt a napon öt perc után össze akartál esni:)
Mivel a missziót mindenképpen látni akartuk, bátran és határozottan(1-1 üveg ásványvizzel felszerelve), útnak eredtünk. Nos amikor elértünk addig az utcáig, amin el kellett kezdenünk gyalogolni, akkor ezt láttuk magunk előtt:  Nos az úton ameddig a szem ellát, a dombtetőig kellett gyalogolni és még egyszer ugyanennyit(vagy még többet), jobbra. A vizünk fél úton elfogyott, a barátnőm, aki nálam sokkal jobban bírja a hőséget csak annyit mondott: Te atyaúristen! Jussunk már ki ebből a kénköves pokolból, mert összeesem...:) Egyetlen árva üzlet meg semmi sem volt az úton, imádkoztunk, hogy a missziónál legyen valami bolt mert a szomjhalál szélén álltunk.
Szakadt rólunk a víz és a végkimerülés határán jártunk mikor beestünk a misszió mellett egy kis boltba. A boltost szemmel láthatóan nem hatotta meg a két zavarodott, olvadozó turista látványa és széles mosollyal fogadott minket:
- Isteni tűzforró grillcsirkém van sült krumplival! Nem akarnak ebédelni?
Üveges tekintettel meredtem rá, nem akartam hinni a fülemnek. Úgy éreztem csak egy baltás gyilkosnak juthat eszébe az embertársát 8o fokban tűzforró grillcsirkével traktálni...
- VIZET!!! HIDEG VIZET KÉRÜNK!!!
Egyálltó helyünkben megittunk ketten vagy 3 liter jéghideg ásványvizet mire olyan álapotba kerültem, hogy újra képes voltam felismerni a környezetemet: a kis boltos még mindig mellettünk állt és reménykedve megkérdezte:
- Biztosan nem kérnek grillcsirkét??
Biztosan nem kértünk..:)
Miközben gyalogoltunk én azért fényképeztem ha valami szépet láttam:) A szubtrópusi környezetben meg sok szépet látni...például narancssárga virágokon üldögélő narancssárga pillangókat, csodálatos gyümölcsoket, fákat és virágokat:))

  Hogy tudjátok azt is miért verekedtük át ide magunkat a "tűzforró lávamezőn"(mi annak érzékeltük:))): A San Ignacio jezsuita misszió romjai Unesco Világörökség és a története a következő: Dél-Amerikába az első jezsuita szerzetesek az 1450-es években érkeztek és megkezdték hittérítő munkájukat. Azt hiszem leszögezhető, hogy sok más "hittérítővel' ellentétben, ők valóban hasznos és az indiánokat védelmező törekvésekkel dolgoztak a földrészen. A céljuk az volt, hogy az itt élő guarani indiánokat letelepítsék, földművelésre, ipari munkára oktassák őket, s ezzel megakadályozzák, hogy rabszolgaként elhurcolják őket(ami gyakorlatilag a halálos ítéletükkel volt egyenlő).
  Ezekben a missziókban az indiánok szigorú rend szerint éltek. Napi 8 órát kellett dolgozniuk, viszont demokrácia volt: minden a közösség tulajdonában volt(földek, házak stb), a vezetőiket ők maguk választották, a javakat a végzett munka arányában osztották el, nézeteltéréseik rendezése törvénykönyvi szabályok által történt.
  Az 1620-as években az éppencsak elkezdődött munkát a portugál rabszolga-kereskedők támadásai lehetetlenítették el: a védtelen missziókból a fegyvertelen indiánokat elhajtották, ha ellenálltak, akkor a misszionáriusokat is megölték. 1631-re már tarthatatlan volt a helyzet, az eredetileg százezer missziókban letelepített indiánból mindössze 12.000 maradt...
  Akik túlélték, belsőbb területekre menekültek. s később ők hozták létre azt a néhány missziót, melynek a romjai(különböző állapotban), máig fennmaradtak. A menekülések és áttelepülések egészen 1639-ig tartottak, mikor IV. Fülöp, spanyol kirány fegyvertartási engedélyt adott a misszióknak. A felfegyverzett indiánok 1641-ben legyőzték a portugálokat, s ezzel véget ért a missziók zaklatásának az időszaka. A békében a missziók azonnal gyors fejlődésnek indultak, s már nem csupán magukat tartották fent, hanem eladásra is termeltek, s kereskedtek. Mindenre jutott pénz: iskolák, kórházak, templomok építésére és fenntartására. A misszionáriusok kialakították a guarani nyelv írását, ők hozták létre az első nyomdákat a kontinensen. Ezek a missziók királyi rendelettel szinte államok voltak az államban. Területükön más európai nem telepedhetett meg.
  A redukciók virágkorának az európai jezsuita-ellenes hangulat nyomán meghozott dekrétum(1767-ben) vetett véget, mely kitiltotta a jezsuitákat az összes spanyol fennhatóság alatt álló területről. A missziókat a ferenceseknek adták át, akik képtelenek voltak megbirkózni a feladattal: a szervezőkészségük nulla volt: a telepek lassan elnéptelenedtek, az indiánok legtöbbjét elhurcolták rabszolgának. Az épületeket lerombolták és a helyüket elfoglalta az őserdő...
  Az a misszió, melynek a maradványait mi meglátogattuk, az Argentína, Paraguay és Brazília területén található jezsuita missziók legépebbike(még paraguayban van egy szépen rendbehozott, de oda az átlag dél-amerikai turista sose jut el), a többi az enyészet különböző stádiumában van. Ezt a missziót 1632-ben alapították(nem ezen a helyen, de az állandó támadások miatt ez is költözni kényszerült). Virágkorában a levéltári adatok szerint 4356 ember élt itt. Miután a jezsuitákat elüldözték, a ferencesek vették át a missziót, mely azonnal gyors hanyatlásnak indult és az 1800-as évek elejére teljesen elnéptelenedett. Mindez nem volt elég: egy elmebeteg paraguayi diktátor parancsára még fel is égették. A romokat benőtte a növényzet. 1897-ben fedezték fel újra, de a helyreállítási munkák csak 1940 körül kezdődtek el.
1943 óta nemzeti műemlék és 1984 óta UNESCO Világörökség.
Az épület "guarani barokk" stílusban épült és mesterei valamennyien guarani indiánok voltak. Az épület anyaga vörös homokkő, melyből kötőanyag nélkül húzták fel a tíz méter magas falakat. Nézzétek meg mit láthatunk ma a misszió épületéből:
  Megtalálhatjuk a lakóházak, a konyha, az iskola maradványait és a templomét természetesen. Ez a redukció azért maradhatott meg viszonylagos épségben, mert a romokat hamar benőtte az őserdő és ez megakadályozta, hogy a köveket elhordják a spanyolok vagy a portugálok építkezésekhez, mint ahogyan az a többi misszióval történt.
  A visszaút a buszpályaudvarhoz semennyivel nem volt könnyebb mint az odaút, max annyiban, hogy már tudtuk mi vár ránk és elegendő vizet vittünk. Miközben üldögéltünk vizet vedelve az árnyékban egy padon, erőt gyűjtve az induláshoz, futottunk bele ebbe a családba:  Apuka a kezében lóbálva egy graviolat vitt. Ennek az egyik változatát, a chirimoyat árulják nálunk Chilében és Peruban, de a soursop-al még nem találkoztam. Mostanáig:)Magyarországon csak a kivonatait árulják mindenféle készítményekben, exportálni a tengerentúlról reménytelen vállalkozásnak tűnik, pedig hihetetlenül egészséges.

És nem...még mindig nem indultunk haza:) A San Ignacio misszió megtekintése után, újra Buenos Aires felé vettük az irányt, pár napot ott töltöttünk, majd megelégelve az argentin őszt(7 fok és zuhogó eső), úgy döntöttünk átmegyünk busszal Uruguayba, hátha ott legalább nem esik:) A következő beszámolómat Uruguayból küldöm, remélem oda is velem tartotok:)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése