2012. június 6., szerda

Chilei recept: áss egy bazi nagy gödröt, jó mélyen a földbe...:)

  Az alábbi bejegyzésben finom chilei ételekről(elsősorban pofonegyszerű reggelikről), fogok írni, melyekhez a hozzávalókat megtalálhatjuk otthon is és nem a súlyos ezrekbe kerülő tengeri herkentyűk között. Illetve lesz ilyen is, de ahhoz nem költök receptet, mert úgyis elkészíthetetlen Magyarországon kapható termékekből. Azért, hogy ne maradjunk ebéd nélkül, az is lesz a receptek közt:)
  A legutolsó a receptek sorában pedig a legtipikusabb, legősibb és egyben legegzotikusabb chilei étel lesz, amit úgy készítenek, hogy ásnak a kertben egy bazi nagy gödröt és kibélelik kövekkel:)))

  Először is több dologhoz hozzá kell itt szokni Chilében. Itt gyakorlatilag hiányzik a kínálati palettáról a kész, félkész, fagyasztott termékek sora, ami nálunk Magyarországon, gyakorlatilag egy hatalmas részleget foglal el pl a Tesco-ban vagy az Auchan-ban. Vagyis aki itt él, annak újra meg kell tanulnia főzni:)
  Ennek megfelelően mindent friss és nem fagyasztott hozzávalókból kell elkészíteni, még az önteteket, szószokat is! Ugyanis amiket otthon simán megveszel(salátaöntet-por vagy különböző mártások húsokhoz por alakban), itt egyáltalán nincsenek. Aki olyan mint én(vagyis nem egy konyhatündér), az bizony itt nagyon rosszul jár:)
  Érdekes módon a chileiek nemigen használják a hagyományos fűszereket. Ami általában minden boltban kapható ezekből, az a következő: bors, kömény, piros paprika, oreganó, babérlevél. Ezzel nagyjából ki is merül a kínálat. Ugyanis itt mindent friss, gyógynövényekkel fűszereznek. Amikor kimész a piacra, tonnaszám látod a zöld fűszerek garmadáját...szerintem vagy tíz évet kell itt élni ahhoz, hogy az ember megtanulja mi micsoda és mire való:)
. Vannak még idegesítő "népszokások" errefelé:) A chileiek mindent meghámoznak. Én az anyukámtól azt hallottam, hogy a héjában van a vitamin, na ők ezt tuti nem hallották, mert mindenről lelkiismeretes munkával leoperálják a héját:) Az uborkáról, a paradicsomról, láttam olyat, aki még a kaliforniai paprikáról is fárasztó munkával leműtötte a héját!!
  Következzenek a nagyon egyszerű, chilei reggeli és vacsoraötletek és persze néhány helyi különlegesség is. Amihez adok receptet, azok annyira egyszerű dolgok, hogy még egy olyan kétbalkezes férfi is el tudja őket készíteni aki amúgy csak akkor esik be a konyhájába ha pizzát rendel:)

Completo:

  Legelsőnek mindjárt vegyük az amerikaiak által kitalált hot-dog-ot. Itt is van, mint a világban szinte mindenütt, de a chileieknek alapban semmi sem jó, ami amerikai, így nekiálltak és valami teljesen mást gyártottak a hot-dogból. Nem tudom ki volt aki kitalálta, de félelmetesen finom dolgot kreált a hagyományos virsli-kifli-ketchup-mustár kompozícióból.

  Először is itt nem Hot-dognak hívják(ami nem csoda, hisz alig emlékeztet az elődjére:)), hanem Completo-nak. Tény, hogy minden finom dolog kompletten benne van:) Érdemes megpróbálni otthon elkészíteni:))
  Az alap egy kifliszerű, ropogós péksüti, ami a hotdogkiflinél nagyobb és sokkal könnyebb a tésztája, a külseje finom ropogós. A kiflit teljes hosszában kettévágják, úgy hogy majdnem elváljon egymástól a két fél(érdemes mikrosütőben, vagy sima sütőben jól fölmelegíteni mielőtt megkezdjük megpakolni, mert a hozzávalók jó része nem meleg). Ebbe kisebb darabokra vágott, forró, főtt virsli kerül. Ennek a tetejére apróra vágott paradicsom(héjától megtisztítva és lecsorgatva a levétől), aztán egy vastag rétegben avokádókrém(simán villával összetörjük az avokádó krémes belsejét és kissé megsózzuk), majd rétegekben majonéz, mustár és kissé csípős chili-szósz. A végeredmény egy valóságos ízkavalkád, de annyira finom, hogyha az ember megkóstolja, azonnali és teljes addikciót okoz:))))

Íme pár kép róla:



Annyi a baj vele, hogy egész egyszerűen lehetetlen szépen enni, mert folyik, csorog, csöpög mindenütt, így kitalálták, hogy egy műanyag tartóban szolgálják föl, amibe kényelmesen beleilleszkedik, nem billen semerre és szépen le lehet enni róla. Magyarországon ugyan nem találunk ilyet, de attól még kipróbálhatjuk:)))




 PAILA MARINA:

  Erről a chilei ételről nem tudok sajnos receptet közölni(érthető okokból).
A PAILA MARINA tulajdonképpen egy halászlé és kagylóköltemény:) Tipikus chilei étel, de azóta elterjedt már szinte egész Dél-Amerikában.
A levesben eddig kb 6-7 féle kagylót és vagy tízféle különböző tengeri herkentyűt számoltam meg, ráadásul rengeteg helyi gyógynövénnyel fűszerezik, szerintem lehetetlen Magyarországon beszerezni a hozzávalókat, tartok tőle, hogy a felét nem is ismerik.
  Leírhatatlanul finom az íze, ráadásul minden chilei, amint megtudja, hogy külföldi vagyok, azonnal azt kérdezi, hogy szeretem-e a tenger gyümölcseit és menten meghív egy paila marina-ra valamelyik étterembe, hisz az egyik legtipikusabb nemzeti ételük és a chileiek rettenetes nacionalisták:) Ennek megfelelően már nagyon sokszor ettem, de megunhatatlan:)
Amikor először megláttam, menten levett a lábamról, ugyanis a levest nemigen látod a kagylóktól, meg mindenféle más tengeri herkentyűtől:


Amikor sikerült keresztülrágnod magad a felső kagylórétegen akkor kb egy ilyen levesre bukkansz:

  Hagyományosan cserépedényben szolgálják fel és mindig friss citromot adnak hozzá, amit azonmód belecsavarsz a levesbe. Annyit még érdemes elmondani erről az ételről, hogy akárhol is ettem, ezt rendszerint egytálételként árulják. Vagyis ha ilyet rendelsz, akkor másodikat már nem sokan rendelnek mellé, mert hihetetlenül laktató! Mire átrágod magad a felső kagylórétegen, utána már szinte közömbösen tekintesz a leves további részére. Én szinte sosem tudok megenni egy hagyományos cseréptálban felszolgált Paila Marina-t, pedig bizony Isten van étvágyam:)


Az itteni péksütemények:
 
  Először is a chileiek minden zsömit meg péksütit fölmelegítenek fogyasztás előtt, ezzel ropogóssá és forróvá téve a másnapos zsömlét is. Ezt az eszközt használják hozzá(nem láttam még ilyet otthon, de lehet, hogy van). Az itteni neve: tostador de pan(kenyérmelegítő):


  Nagyon kényelmes cucc, 3 napos zsömléből is egy perc alatt friss, forró, ropogós péksütit varázsolhatsz. Valószínű azért szoktak rá erre a chileiek, mert itt csak a friss kenyér finom. Amúgy ezerszer finomabb mint bármelyik magyar friss házikenyér(mikor idejöttem hosszú időn át reggelire és vacsorára egyszerűen forró kenyeret ettem:). Emlékeztet gyerekkorom kenyerére, amit vidéken a házi sütödéből hoztunk. Akkoriban hazafele tekerve a boltból a kenyér sarka erősen egérrágta külsőt öltött a rövid hazaút alatt:) Ennek viszont több mint 3o éve. Ma már nincs otthon ilyen. Ha veszel kenyeret, az több napig friss marad, mert mindenféle adalékanyaggal meg méreggel, tartósítószerrel megtömik:(). Itt Chilében nem tömik, ezért ilyen trükkökhöz folyamodnak, hogy frissé, forróvá varázsolják a két napos kenyeret is.
  Kilós kenyér itt nincs. Három féle friss kenyér létezik(a többi előrecsomagolt, szeletelt, csak nagyáruházban kapható), a Marraqueta az én KEDVENCEM!!!:):


A másik a  mi zsöminkhez hasonló ayuya( de sokkal laposabb és sűrűbb tésztájú, picit édeskés), én nem szeretem:


És a francia kenyér(pan france). Ez is finom, de kevés helyen árulják. Itt amúgy hozzá kell szokni, hogy naponta kétszer érkezik friss kenyér minden picurka kis boltba, akkor azonmód forrón viheted haza. Reggel 8 körül és este 6-kor. ilyenkor bárhova mész vásárolni, forró péksütit vihetsz haza. Hagyományos péksütik mint nálunk a túrós vagy lekváros táska itt nem léteznek. Arról álmodom, hogy egyszer akad valami őrült magyar aki nyit itt egy pékséget és akkor újra megehetem reggelire a kakós csigámat:) És akkor az itteni francia kenyér. Ez is sokkal kisebb mint a nálunk kapható, kb nagyobb kiflivel megegyező méretű.


  És akkor lássuk csak mit esznek a chileiek reggelire...


Avokádókrémes kenyér:

  Ennek a reggelinek az elkészítése pofonegyszerű és pillanatok alatt rá lehet szokni. Magyarországon kevesen fogyasztják, pedig jó lenne több avokádót ennünk.
  Az avokádóban megtalálható többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a  koleszterinszintet. Az érett termésekből  sok A, B1, B2, C és E vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is felhasználnak. Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés, gyomorbántalmak ellen ajánlják. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására, segíti az ekcéma kezelését és jótékonyan hat ízületi fájdalmakra és valóban radikális koleszterincsökkentő.
Mindezen túl régóta ismert afrodiziákum...bár sokan ezt inkább csak a gyümölcs formájának számlájára írják:):)

  Amikor avokádót veszünk, mindig válasszuk a nyomásra picit puhán bemélyedő darabokat azok az érettek ugyanis(vigyázz! Ne a teljesen vaj puhákat válaszd, mert azoknak a  belseje már barna és ehetetlen!!). 1-2 vásárlás után már magunk is el tudjuk dönteni melyik a jó és érett avokádó.       Nos akkor a recept. Vegyünk két avokádót. Vágjuk félbe, távolítsuk el a magját (ha magától nem jön ki, egy éles késsel, könnyen kiemelhető) és kanalazzuk ki egy kiskanállal az avokádók húsát egy kis mélytányérba. Vegyünk egy közepes hagymát, tisztítsuk meg és vágjuk egészen apróra(akár darálóban is kicsit ledarálhatjuk). A hagymát villával keverjük össze az avokádó húsával(az avokádó keményebb részeit, villával kicsit szétnyomkodva) és alaposan sózzuk meg az elkészült masszát. Kenjük reggel a friss zsömlénkre és tegyünk rá 2-3 szelet paradicsomot. Jó étvágyat!!!:)




Tonhalkrém chilei módra:



Az elkészítése ennek sem egy ördöngösség, mégis nagyon finom. 2-3 nagyobb paradicsomot megtisztítunk a héjától és apróra vágjuk. Egy közepes fej vöröshagymával ugyanígy járunk el. Megfőzünk keményre két tojást és azt is apróra vágjuk. Belekeverjük az aprított tonhalat növényi olajban(mindenütt kapható), aztán mindezt összekeverjük majonézzel és megsózzuk. A masszát rákanalazzuk a kenyerekre. Sose készítsük elő előre a kenyereket, hanem ezt a masszát tegyük egy tálra és mindenki megpakolja vele a saját kenyerét. Ugyanis elég sok benne a folyadék és a kenyerünk pépes lesz ha előre elkészítjük.

  A sima aprított tonhalat is nagyon egyszerűen feldobhatjuk, ha beleaprítunk egy nagy fej hagymát. Összekeverve picit állni hagyjuk(akkor nem csip annyira a hagyma), és ezzel kenjük meg a pirítóst. Egészséges és pillanatok alatt elkészíthető reggelit vagy vacsorát kapunk. A friss hagyma tele van vitaminokkal és mint természetes antibiotikum sem utolsó. Vagyis ha pl influenzásak vagyunk ezt nyugodtan ehetjük, mert segít a felépülésben.

Ave mayo


Ezt a szendvicset itt simán utcán is árulják. Mikor először kóstoltam, csak annyit tudtam kinyögni: Atyaég de finom!!!! Mi ennek a neve?!?!:) Az elkészítése nem bonyolult:

Hozzávalók:

1 főtt csirkemell
2db avokádó
3-4 ek light majonéz
1-1 csipetnyi(ha lehet friss) zeller, kakukkfű, oregano
ízlés szerint só, bors
2-3 zsömle
néhány salátalevél
1 db paradicsom

Elkészítés:

A csirkemellet pár darabra vágva, a zöld fűszerekkel megfűszerezve, sózva, picike vízen megfőzzük(inkább csak pároljuk). Ha elkészült, apróra vágjuk, az avokádók húsát kisebb darabokra aprítjuk és összekeverjük az egészet a majonézzel. Szükség és ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk a masszát. Ha túl sűrűnek vagy száraznak találjuk, kicsit lehet hígítani abból a pici vízből, ami a csirkemellek főzéséből megmaradt.
Veszünk egy zsömlét, az alsó felére egy levél salátát fektetünk(lehet pl jégsaláta is), a salátára pakoljuk vastagon az elkészített keveréket és a tetejére két szelet paradicsomot vágunk és máris kész a szendvicsünk. Jó étvágyat!!!:)


Lomo a lo pobre

A "szegény ember steak-je" -ként elhíresült chilei étel bizony inkább hajaz egy kifejezetten jómódú ember steak-jére, de ez a receptből hamar kiderül:)))


Hozzávalók:

- 4 db bélszín steak vagy filé
- 3 nagy hagyma vékonyra felszeletelve
- 6 közepes burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- növényi olaj sütéshez
- só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Hasábburgonyát készítünk és forrón tartjuk tálalásig. A hagymát olajon aranybarnára pirítjuk, amíg meg nem puhul(kb 1o perc). Tegyük ki egy tálra ha elkészült és ezt is tartsuk forrón. Ugyanezen az olajon sütjük majd meg a steak-ünket. A húsok egyik oldalát sózzuk, borsozzuk és a fele mennyiségű reszelt fokhagymát beledörzsöljük, majd kiklopfoljuk. Majd megfordítjuk a húsokat és a másik oldalon is elvégezzük ugyanezt. Forró olajban sütjük(ízlés szerint erősen vagy gyengén sütjük át). A 4 db tojást tükörtojásként készítjük el.

Tálalás:

A tál egyik felére 2db steak kerül, mellé a hasábburgonya. A sült hagymát a krumplira és a húsra halmozzuk, a húsok tetejére ültetünk 1-1 tükörtojást. Jó étvágyat!:)
Ennél a receptnél el kell mondanom, hogy a chilei steak erősen hajaz az Argentinra. Ugyanis itt is az Andok tiszta legelőin, szabad-tartásban nevelkednek a marhák. Ők sem látnak tápot, a húsuk bizony teljesen más mint a Magyarországon kapható társaiké:(

Curanto:

Nos akkor el is érkeztünk az egyik legősibb chilei ételhez. A curanto készítése egészen különleges...ugyanis azzal indul, hogy ásunk egy jó nagy gödröt:) Az alját nagy kövekkel borítjuk és hatalmas tüzet rakunk rajtuk fából. A tüzet addig égetjük amíg a kövek szinte tüzessé forrósodnak. Ekkor lekotorjuk a fölösleges fát és parazsat és máris kész az ősi kuktánk alapja:). Körberakják a köveket zöld növényekkel. erre a célra chilei rebarbarát illetve gunnerát használnak, de ha nincs kéznél akár a káposzta vagy fügefa levél is megteszi:).
 Ami innentől indul az a mi szemünknek elég hihetetlen látvány...ugyanis erre a kezdetleges tűzhelyre LÁDASZÁM borítják a különböző kagylókat, majd a megmosott, de a héjától nem megtisztított burgonyát pakolják a kagylókra, végül mindenféle fellelhető húst(csirke, bárány, disznó, marha), sőt manapság már kolbászok-hurkák garmadáját is ráhajigálják az egészre. Aztán hatalmas zöld levelekkel jó alaposan beborogatják, majd rendszerint vastag zsákvászonnal lefedik az egészet. Körülbelül egy órát rotyognak odabenn a hozzávalók, amikor kibontják és kezdődhet a dőzsölés:))))) Mindenképpen érdemes róla megnézni egy rövid videót, mert csak így kaphatunk képet arról mit is művelnek egy curantó készítésénél a  chileiek:)))


A látvány elképesztő, az ízek szintén:)
Ez az étel ráadásként annyira ősi, hogy amikor a spanyolok ideérkeztek, kb 5oo éve, akkor ennek az ételnek a készítése Chile Chiloé nevű szigetén már ősi tradíció volt. Hogy mennyire ősi, nagyon hamar kideríthetjük ha végzünk egy kis kutatást. Az ételt polinéz eredetűnek mondják, mivel ott a mai napig hagyomány ennek a kezdetleges tűzhelynek a használata, nagyon sok szigeten. Chilében csak a déli Chiloé szigeten használták, onnan terjedt át később északra. Az elképzelések szerint a korai polinéz hajósok valószínűleg már i.sz 7oo körül elérték Chile partjait, s bizonnyal ők honosították meg ezt a tradíciót amit persze azóta már a chilei őslakosok és később a spanyolok kiegészítettek. Vagyis alsó hangon számolva is kb 13oo éves ételről és ételkészítési módról lehet szó. Kis összehasonlítás végett: a mi magyar őseink ebben az időben még az Etelközben tanyáztak.

  Amikor sorban fedezem fel itt Dél-Amerikában az ősibbnél ősibb szokásokat és tradíciókat, mindig elgondolkodom. Nekünk magyaroknak miért nem maradt fent EGYETLEN ősi tradíciónk sem? Miért nincsenek ősi táncaink, amikor itt Dél-Amerikában bizony nem egy tánc és szokás több mint ezer éves. Nem mondhatjuk, hogy mert hát minket megviseltek a történelem viharai. A helyi indián őslakosokat a spanyolok gyakorlatilag kiirtották, de szó szerint. Alig maroknyian maradtak(minket magyarokat sosem sikerült ilyen szinten kiirtania senkinek), de ők bizony minden ősi rítusukhoz és hagyományukhoz foggal-körömmel ragaszkodnak...
Ha belegondolunk, hogy még a legrégebbi magyar táncok is csak kb az 18oo-as évekig nyúlnak vissza és annál régebbről egyszerűen SEMMI nem maradt fenn, akkor meglehetősen elkeserítőnek tűnik a helyzet:( Ezek az emberek pedig, akiknek a nyakán 5oo évig ültek a spanyolok, s tűzzel-vassal irtották őket, rabszolgasorban éltek, mégis ragaszkodnak az őseikhez és fenntartják rengeteg szokásukat és tradíciójukat. Tanulhatnánk tőlük...
  Ennek az ételnek a készítése a mai napig szokásban van Chilében, a turistáknak szóló látványosságok sorában pedig kiemelkedő helyen áll. Kb minden Dél-Chilébe látogató csoport megkapja a maga curantóját:)

A curanto amikor elkészül, mindenki körülbelül egy ilyen tálat foghat a marokra:)


Jó főzőcskét!:)

11 megjegyzés:

  1. Köszi a sok receptet, lesz mit kipróbálni... ez a gödrös történet nem semmi viszont... kicsit ijesztő, de az első sorban állnék a tányérral szerintem, amikor osztják a tápot :))

    VálaszTörlés
  2. Én annyit azért javítanék, hogy nyilván Aricában hiányoznak a félkész termékek. Viszont Santiagoban nem.
    A félkész termékek sora várja az egyszeri santiagoi háziasszonyt, akinek a legfontosabb konyhai kelléke a mikrohullámú sütő :) Hiába, ez nagyváros.
    És az átlagos santiagoi modern nő nemhogy nem tud főzni, hanem nem is akar..sajnos!
    Fűszerek is vannak, még graham masalat, vagy egyéb indiai fűszereket is be lehet szerezni simán. De úgymond hagyományos fűszerekből is nagy a választék.
    A Completo tényleg jó. Ami a fotón is látható az a Completo Italiano.(mivel ugye piros, fehér, zöld színekből áll.
    A hagyományos Completoba elvileg paradicsom, majonéz és chucrut (vagyis hordóskáposzta) jár. De tényleg a fantázia szab határt... manapság hihetetlen sokféle van. De ha jól tudom, azt mondtad, nálatok nincs hordoskáposzta...
    itt van egy kis leírás a fontosabb változatokról:
    http://es.wikipedia.org/wiki/Completos_%28gastronom%C3%ADa_de_Chile%29

    VálaszTörlés
  3. Szia:)

    Igen, erről már beszéltünk, hogy én mindig Aricáról írok. Itt rengeteg minden nincs ami nálatok van.
    A hagyományos completo kifejezést sem értem. Magyarország egy pöttynyi ország, de kapásból fel tudok sorolni vagy 6 féle halászlét és mindegyik hagyományos. Ha egy bajainak azt mondanád, hogy a bajai halászlé nem "hagyományos", tuti meggyűlne a bajod vele:) Ennek megfelelően a hagyományos completo mást jelent Santiagoban és mást jelent Észak-Chilében. Santiagoban(tőlünk több mint 2oookm-re), hordós káposztával készítik hagyományosan a completot. Aricában pedig szintén hagyományosan NEM készítik hordós káposztával a completot, mivel nem ismerik a hordós káposztát. Neked kell ezt magyaráznom?:)
    Amúgy azért tettem föl több képet a completokról, hogy lássák az emberek hogy több fajta is van, de nem akartam beleásni magamat a témába ennyire, nem a completok fajtáiról akartam irni.

    A kínálati itt egészen más a mint a fővárosban sajnos. Fűszerekből itt a kis boltokban csak az van amit leírtam, a nagy Lider-ben sem sokkal több. Mindenki friss zöld fűszereket használ. És gyakorlatilag a félkész termékeket úgy lehet leírni az itteni kinálatból, hogy nem léteznek.
    Ami előny a fővárossal szemben, hogy az összes fellelhető gyümölcs egész évben dögivel van itt:)

    És itt mindenki főz:))) Én szívok nagyon mert én meg nem vagyok egy konyhatündér...lehet Santiagoba kellett volna költöznöm?:)))
    Törlés

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szio Ági, ja én csak azért írtam, hogy igen is a félkész ételeket eszik, mert még a végén azt hiszik Chilében mindenki főz, mivel azt írtad "Chilében" :)közben pedig egyik nagyvárosban sem. Arica ugye kisváros chilei viszonylatban. Állítólag ezért is van annyi pocakos, kövér. Annyi szar kaját esznek!
      Na a completo témához. Tehát épp most volt a hot dog napja ezért nagyon képben vagyok. Amikor először bejött Chilébe, igazán a chileik nem voltak vevők a ketchupos, mustáros változatra. Ezért jött a hórdóskáposzta, majd az avokodáó stb.
      Ugye perrito caliente completo volt eredetileg- ami paradicsom, hordoskáposzta, majonézből áll. Ebből maradt a "completo" kifejezés. De a hagyományos completo: pari, hordoskaposzta, majonéz. Amit elküldtem oldalt ott is ezt írják!
      Viszont ha márbelyik nagy szendvicses büfét megnézed. pl. Domino, Fuente Chiléna, Fuente Suiza stb. mindenütt megvannak az alapváltozatok, mint a chilei hotdognál.
      Completo, italiano, chacarero stb.
      Lomo italiano: sertéshús, paradicsom, majonez, avokado
      Lomo completo: sertés, pari, majonéz, hordóskáposzta
      ugyenez
      Ave italiano, Ave completo (szárnyas)
      Churrasco italiano, churrasco completo (marhahúsból)
      Az italiano a trikolorról kapta a nevét, mint az olasz zászló, bár ennek alapján lehetne magyar is.
      A chacarero változatban zöldbab is van és ugye mindegy hogy virsli, vagy marhahús, vagy szárnyas.. csak mellé teszik az italiano, v. completo szavakat.
      És ez nem csak Santiagoban van így. Az emberem nagy szendvics és hotdog őrült így tőlünk délre is ettünk épp eleget. :) Ok tudom, hogy Aricaban nincs hordóskáposzta.. de azért a többi helyen van.
      Szerintem Santiagobe kellett volna költöznöd, vagy valamelyik nagy városba, Concepcion, vagy Los Angeles stb. mert az idősebb korosztályon kívül nem nagy divat a főzés :) Én szeretek főzni.. még kenyeret is sütök!
      Ja és bocsi, nem okoskodni akartam... hogy árnyaltabb legyen a kép :):)

      Törlés
    2. Ez ari:
      "Viszont ha márbelyik nagy szendvicses büfét megnézed. pl. Domino, Fuente Chiléna, Fuente Suiza stb."

      Itt egyetlen ilyen büfé sincs, soha nem hallottam róluk:)))))
      Mi több nincs többféle completo sem:) Én tudom hogy van millió-féle, hisz körbeutaztam Chilét, de itt egyetlen fajtát árulnak és az a "hagyományos"..mármint ITT:). Annyi a differencia, hogy kérheted salsa szósszal vagy anélkül és mustárral vagy anélkül:))))

      Tudod: amit én irok az mindig Arica...
      Remélem nem kell minden bejegyzés elé odaírnom, hogy ARICA-ról beszélek és nem Chile egészéről:) Bár a következő Chilés bejegyzésemben a határátkelőn, okvetlenül beleírom: MUNDENKI FIGYELMÉBE!!!!!! ARICÁRÓL ÍROK!!!!! NEM SANTIAGÓRÓL:)
      Mert jön Mikida és közli, hogy pfffff Santiago késdobálós negyedeiben csapnivaló a közbiztonság:) Tudnék arról írni milyen a közbiztonság a nyócker késdobálós negyedeiben:)
      Meg amúgy is "Arica a legunalmasabb hely Chilében":)
      Lehet...de két olyan dolog van itt ami egyedülálló a földön: A föld legmagasabban fekvő tava, a Chungara....és a föld legrégebbi múmiái. És akkor a playa corazonest nem is említettem...kicsit kiakadtam ezen a nőcin...komolyan belekötött abba is, hogy nem fürödhettem Chilében meleg vizű tóban....pffff:))))) Ő tudja vagy én?!?!? Ő utazta körbe Chilét vagy én? Na mindegy is, nem húzom föl magam:)

      Törlés
    3. De olvastad a határátkelőn, hogy én megvédtelek?? :) Ne húd fel magad.
      Ja Arica speciálisabb hely ezek szerint még completo viszonylatban is!
      Én csak ezt a főzés dologba kotyogtam bele, meg a completoba.. Ja mert olyan sokszor hiszik azt az otthoniak, hogy jaj chilében még a hagyományos értékrend az otthon főzés stb. mennyire fontos, meg a természethez való viszonyuk biztos spirituális anyám.. :) A francokat!
      Az engem elszomorít, amikor kisgyerekeknek a fagyasztott hamburgerhúst beteszik a mikroba és mellé rakják a félkész sültkrumplit átmelegedni.. brrrrr. Vagy amikor még a pici gyereket is coca-colat iszik, láttam olyat is hogy cumisüvegbe adták a gyereknek! Gratulálok. :)

      A legviccesebb completo amit ettem az szerintem Punta Arenasban volt a Magellán-szorosnál :) mivel a zöldség ott drága, ezért néhány gerezdke paradicsom kandikált ki belőle, szinte narancssárga színű, és persze káposzta dögivel :)
      Ugyen ez a churasco completoba pedig annyi húst raktak, hogy majdnem kifolyt és egy pici pradicsom karika árválkodott benne :D:D

      Törlés
  4. a jókedv nem hiányzik a főzésből sem. Imádom, hogy jókedvű népség!!! Humitát nem tettél még? levélben főzött kukorica..:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kalimpa:)

      Ettem persze, de nekem annyira nem ízlik...:(
      No meg az nem tipikusan chilei kaja, hiszen szinte egész Dél-Amerikában eszik, csak mindenütt picit máshogy készítik. Rengeteg recept maradt ki, de majd a legközelebbi gasztronómiai bejegyzésben még párat leírok:)

      Törlés
  5. Klassz kaják, a curantó különösen.

    Hát igen a népek túlélési ösztöne....ez egy külön téma.
    A határátkelő nevű blogon is van egy két írás, ami a a saját kultúrális pusztulásunkat segíti elő (folyamatos magyarfikázás), nem is olvasom már.

    Örülök mert a blogodban a jó dolgokon van a hangsúly (félig tele pohár) és az összehasonlításoknaál nem a szarmagyaron jön le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. Én a bejegyzéseimben igyekszem nem hasonlítgatni Magyarországot Chilével(persze ritkán előfordul). De akkor sem rossz értelemben. HA olvastad a határátkelős írásaimat, abból is lerí, hogy ez nem kenyerem. Én magyar vagyok(ok picit orosz is az anyukám révén) és szeretem a hazámat. Öregségemre tuti hazamegyek. Most pedig igyekszem megismerni és élvezni azt a országot és kontinenst, ahova vetett a sors. De ez sosem abból áll, hogy itt Chilében ezt milyen jól csinálják, Mo-n meg milyen rosszul.

      Ami valóban fájó és megemlítettem, hogy nem értem miért tűnt el gyakorlatilag nyomtalanul az ősi magyar kultúra. Fájó pont ez nekem, de csak azóta amióta itt élek és tudom, hogy más népek számára nem vesztek el az ősi táncaik és az ősi ételeik...

      Törlés
  6. Ha előhozakodsz valami régi magyar szokással/kultúrával akkor még túl nemzetinek, szélsőségesnek is titulálnak (nem vagy eléggé európai).
    A néptánc oktatás már alig van (legalábbis a környékünkön).
    Ha jól tudom Károly hercegnek egyik kedvence a kalocsai hímzés, valamint szeret Erdélyben lenni.

    A Te blogodon és hozzászólásaidon kívül, még Pappito-é tetszik (Új-Zéland).

    VálaszTörlés