2012. június 22., péntek

Chilei Leg-ek és különlegességek

  Chilében az a mondás járja, hogy miután Isten a világot teremtette, megmaradt még egy csomó dolog, amikkel az embereket meg akarta örvendeztetni. Ilyenek voltak a forróság és a hó, az óriási tavak, a tenger, türkizszínű hegyi folyók, végtelen sivatagok, méltóságteljes tűzhányók, gigászi hegyvonulatok, fjordok és gleccserek, valamint sok-sok olyan növény és állat, melyeket még sehova nem helyezett el a földön.  És Isten mindezeket kézbe vette, majd a világ legeldugottabb helyén szétszórta. Így keletkezett Chile, a hosszú, keskeny és hihetetlenül sokszínű ország a dél-amerikai kontinens legtávolabbi felén.

   Ennek fényében nem csoda ha annyi különleges és extrém természeti csodát találhatunk itt, mint amennyit talán a  föld egyetlen más országa sem produkál.


1. Chile a föld leghosszabb országa. Több mint 42oo km hosszú. Erről a következő térkép adhat áttekintést. Európa méreteit hasonlítja össze Chilével:


  Ennek az extrém hosszúságnak az oka az, hogy Chilében a föld összes éghajlati öve megtalálható, a trópusit kivéve.
Vicces útjelző tábla Chilében:) A Santiago-tól északra és délre elhelyezkedő legtávolabbi két jelentősebb várost mutatja:)))



2. A chilei Atacama sivatag, a föld legszárazabb sivataga. A nedvességtől az egyik felén az Andok, a másik felén a Parti hegység védi. Az Atacama 15 millió éves és 5o-szer szárazabb mint a californiai "Halál völgy". Annyira száraz, hogy az olykor 68oo méterre emelkedő hegyek is teljesen gleccsermentesek. Itt gyakran 5o év is eltelik úgy, hogy egyetlen csepp eső is hulljon. A Szahara ehhez képest maga az oázis...
2oo3-ban egy kutatócsoport közzétett egy jelentést a "Science" folyóiratban, amelynek címe:"Marsszerű talaj a chilei Atacama-sivatagban, és a mikrobiális élet szárazságküszöbe". Ebben megismételték azokat a kísérleteket, amelyeket a Viking-1 és a Viking-2 űrszonda a Marson végzett az élet bármely nyomának felderítésére, és képtelenek voltak az organikus életnek bármilyen jelét felfedezni az Atacama talajában. A régió ilyen szempontból teljesen egyedülálló a Földön, ezért a NASA gyakran itt teszteli a jövőbeli marsszondák műszereit és a marsjáró robotokat.
  Az én számomra pedig az Atacama sivatag, ahol élek egy csodálatos kő és homokrengeteg, melynek hegyei, szakadékai és elképesztő színei annyiszor elvarázsolnak ahányszor a mélyébe megyünk kirándulni.


3. Chilében van a föld legmagasabban fekvő tava a Chungara tó. Chile legészakibb részén, az Andok mélyén, több mint 45oo méter magasan, épp ott ahol én is élek, Arica városa fölött.
Nem csak a tó, hanem az egész El Lauca Nemzeti Park(197o-ben alapították), amelyben a tó is fekszik, az UNESCO által bioszféra rezervátummá nyilvánított, szigorúan védett terület.


  Már a tó létrejötte sem volt mindennapi. Körülbelül 8ooo évvel ezelőtt irdatlan méretű lavina pusztított a tájon és a magával sodort óriási mennyiségű(több mint 6 köbkilométernyi), hordalék elzárta a vulkánok vízelvezetőinek az útját és a víz felduzzadt. A tó elnevezése ajmara eredetű("chun'kara"-moha a kövön). Az itteni Andok egyik jellegzetes növényéről nevezték el, ami itt hemzseg a tájon:


  A tó mélysége helyenként eléri a 33 métert is.
  Sok mindenről nevezetes, nem csak arról, hogy ilyen hihetetlen magasságban van. A tóban és a tó körül levő állatvilág elképesztően gazdag és jórészt teljesen egyedi. Él a tóban például egy harcsafaj, ami a földön egyedül itt fordul elő. De rengeteg állatot meg lehet figyelni a tó környékén és az odavezető hosszú úton is a nemzeti parkon keresztül. Már többször jártam itt, az út az én számomra sokkal elképesztőbb volt mint maga a tó, ugyanis egyszerűen nyüzsgött az állatoktól. A vicuña-k látványa itt teljesen hétköznapi. Tömegével legelnek az út szélén és egyáltalán nem félnek az embertől, hisz itt csaknem 4o éve egyetlen puskalövés sem dörrent. 


  Rengeteg viscacha-t láthatunk(egy jellegzetes dél-amerikai rágcsáló, mintha az európai nyúl és egy mókus félresikerült keveréke lenne:D)


Rajtuk kívül, némi szerencsével láthatjuk az Andok másik vadon élő tevefaját(a vicuna-nál jóval termetesebb), a guanaco-t is.


 De láthatunk itt nandut, szerencsével pumát és vagy 13o féle madarat, köztük az Andok szimbólumát, a kondorkeselyűt is. A táj szépsége pedig páratlan, szinte földöntúli...


4. Chilében találhatóak a föld legrégebbi múmiái. A tőlünk kb 1o km-re fekvő Azapa falucskában található "Museo Arqueológico San Miguel" múzeumban kiállított múmiák a földön a legrégebbiek. A Chinchorro kultúra több mint 9ooo évvel ezelőtt alakult ki. Nem sokat tudtak róla egészen addig, amíg itt Észak-Chilében 1983-ban szenzációs leletre bukkantak a régészek; 96 különös múmiát ástak ki egy vízvezeték-építés földmunkái során felszínre került temetőből. A tetemeket megtaláló régészek által „Chinchorro-múmiák”-nak (ejtsd: csincsorro) elnevezett maradványok a kormeghatározás alapján körülbell 7ooo évesek, i. e. 5000 körül (2500 évvel az egyiptomi piramisok építése előtt), kerültek nyughelyükre, így ezek a valaha talált legrégibb emberi múmiák. Megrázó, ahogyan ezek a kőkori emberek tartósították halottaikat: az elhunyt testét először szétdarabolták, a bomlandó részeket eltávolították, majd a maradványokat kiszárították. A testrészeket fűvel és hamuval töltötték ki, majd ismét összeillesztették. Ezután hamuból, enyvből, olykor agyagból pasztát készítettek és újraépítették a testet; erre erősítették a kiszáradt kezeket és lábfejeket. A testet emberi vagy állati bőrrel vonták be, a fejre hajtincset ragasztottak, és az egész tetemet fekete mangánnal, később vörös okkerrel kifestették. A chinchorrók i. e. 1500-ig temetkeztek így. A múzeumban ma megtalálható legrégebbi múmiák kora közelíti a 1o.ooo évet. Ma sem tudják egészen pontosan hogyan tartósította a múmiákat ez a halászatból és gyűjtögetésből élő nép, de a holttestek balzsamozásában több ezer évvel megelőzték az egyiptomiakat. Összehasonlításképpen az egyiptomi múmiák átlagéletkora 3-4ooo év. A legismertebb egyiptomi múmia, Tutankhamoné is "csak" valamivel több mint 3ooo éves.


5. Chilében van a föld legmagasabban fekvő, aktív vulkánja, az Ojos del Salado(sós szemek). A Chile és Argentína határán fekvő hegység legmagasabb pontja a 6962 méter magas vulkáncsúcs.



6. A chilei szőlőültetvények(az ország természet általi szeparáltságának köszönhetően),a földön egyedül mentesek a filoxérától, a szőlő gyökereit pusztító vésztől. Így a chilei szőlőültetvények az egyedüliek a világon, amelyeket nem kell permetezni. Ebben a minőségükben teljesen egyedülállóak a földön. A spanyolok nem sok jó dolgot tettek ezen a földrészen. Az egyik és talán egyetlen pozitív cselekedetük a szőlészetek megteremtése volt. Az ország középső részén elhelyezkedő pincészetek ma már világhírűek, Chile pedig a föld 5. legnagyobb borexportőre a világon. A chilei borok mára a világ minden táján megtalálhatóak. Elég ellátogatnunk és megnéznünk néhány nagyáruház kínálatát Magyarországon. Mindezt a chilei borászok csaknem 15 év alatt érték el, kiváló minőségű és a minőségükhöz képest alacsony áru termékeikkel.


  Ezt az óriási fejlődést, hatalmas befektetetésekkel és fejlesztésekkel érték el. Olvastam nem egy helyen, hogy Chilében szinte számítógépes irányításra nő a szőlő is:) Amúgy Chile meglepően elöl jár a számítógépes fejlettségben. Jóval előrébb mint Magyarország. Rengeteg hivatalos ügyet kizárólag számítógépen keresztül intézhetsz. Arról nem is beszélve, hogy a közüzemi számláidat nagyáruházakban, a vásárolt holmi árával együtt kiegyenlítheted. Egy gyógyszertárban is pl befizetheted az internetszámládat, vagy pl bárhova költözöl az országban, az igénybejelentés utáni max 3-5 órával működő széles sávú interneted lehet. Gondolom ez a sarkvidékhez közeli helyeken, vagy eldugott andesi falvakban nincs így, de a városokban igen...de ez csak apró kitérő. Vissza a borhoz...


  Az ország középső völgye elképesztően jó adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez. A körülmények egyszerűen ideálisak: keleten az Andok égbenyúló vonulatai szolgálnak és védenek, felfogják a szeleket, ugyanakkor az éjszaka a hegyekből lekúszó hűvös levegőnek köszönhetően épp optimális a napi hőingadozás. A bónusz pedig az olvadt hólé, amely jelentősen egyszerűbbé és persze olcsóbbá teszi az errefelé nélkülözhetetlen öntözést. Ami a nyugati oldalt illeti, ott a hűvös Humboldt-áramlat tolja a chilei borászok szekerét, a nyári hőségben tökéletesen hűt, és folyamatosan betegségeket elűző szeleket küld, amelyek a parti, 650 méternél sehol sem magasabb Cordillera de la Costa vonulatai között nyílt "folyosókon" akadálytalanul nyargalnak be a legnagyobb borrégió, a Central Valley (Központi Völgy) észak-déli tájolású, igen termékeny talajú, napsütötte völgyeibe. Az északi Atacama sivatag holdbéli tájai és a déli Patagónia vadregényes vidéke között 5000 kilométernyi igen keskeny földdarabon 9 borrégió és 17 jelentős borvidék osztozik. Felmérések szerint az USA-ban például minden ötödik eladott palack bor chilei. Ha egy amerikait megkérdeznek, Chiléről azonnal a chilei bor jut az eszébe. Az ország szívében elhelyezkedő szőlészetekbe egész napos bortúrákat szerveznek, ahol a gyönyörű tájon túl az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borkészítés múltjába, jelenébe és jövőjébe.


7. A föld egyik legszebb nemzeti parkjaként tartják számon a Torres del Paine Nemzeti parkot. A 181.ooo hektáros park, az UNESCO által védett bioszféra rezervátum. Az elnevezését a park híres gránittornyairól kapta.


   A gleccserekkel, tavakkal, folyókkal, csodálatos hegyekkel tarkított területet déli elhelyezkedése miatt csak nyáron érdemes felkeresni(vagyis decembertől februárig), mert a patagóniai területen még olyankor is elég barátságtalan az időjárás.


   A park évről évre rengeteg turistát vonz a világ minden tájáról, melyek közt sok eszetlen is akad sajnos. Szinte pár évente felgyújtja a parkot valamelyik agyatlan turista. A szomorú sorozat 1985-ben kezdődött, amikor egy cseh fiatalember úgy döntött, hogy ideje kávét főznie a szabadban kb 1ookm/h-s szélben(természetesen az egész park területén szigorúan tilos a tűzgyújtás!). Ez a tevékenysége a park 155 nkm-nyi területének megsemmisüléséhez vezetett,. melynek része volt egy őshonos 2 hektáros erdő is. A cseh kormány javára legyen mondva, hogy azonnal bocsánatkérő levelet küldött Chilének, egy jelentős dollárösszeggel egyetemben, a parkban okozott károk helyreállításához. Az ominózus turista pedig olyannyira elszörnyedt a véghezvitt pusztítástól, hogy azóta is évről évre embereket toboroz és visszajár segíteni a helyreállítási munkálatokban. 2o11 decemberében pusztított egy második hatalmas tűz a parkban. Ezúttal egy ott táborozó izraeli családnak sikerült 128 nkm-nyit felégetnie a park területéből, ebből 36 nkm-nyi őshonos erdő volt. Rengeteg állat is elpusztult az erdőkkel egyetemben sajnos. Az izraeli kormány egyetlen fillért sem ajánlott föl, úgy gondolták Chile majd megoldja egyedül a döbbenetes károk helyreállítását. Elképesztő a két eset közötti különbség, főleg a cseh és az izraeli kormány reakciójának a tekintetében...



 8. Chile földjén, a Húsvét szigeten van a világ egyik nagy rejtélye, a Moai kőszobrok elképesztő sora. A sziget gyakorlatilag egészét a Rapa nui Nemzeti Park foglalja el, mely az UNESCO világörökség részét képezi. Senki nem tudja kik léptek először a történelem folyamán ennek a szigetnek a földjére, hisz hihetetlen távolságra fekszik mindentől, az óceán mélyén, teljesen magányosan. A legközelebb Chile partjai vannak, de ez a "közel" 36oo km...


  1722 húsvét vasárnapján, egy holland hajó legénysége váratlanul földet pillantott meg a Csendes-óceánon. A sziklás, barátságtalan parthoz közelítve Jacob Roggeveen admirális meglepetten vette észre, hogy ameddig csak a szem ellát, gigantikus szobrok sorakoznak végig a part mentén, háttal a tengernek, fejükön jellegzetes fejdísszel. Az angol Cook kapitány, 50 évvel később jutott el a szigetre. Legénységének egyik tagja, egy hawaii tengerész értette a szigetlakók nyelvét, ugyanis polinézül beszéltek, akárcsak ő. A szigetlakók elmondták, hogy ők a szoborfaragók leszármazottai. Legendáik szerint 22 emberöltővel korábban Hota Matua törzsfőnök vezette őket a szigetre.
    Az érdekesség csak az, hogy ezen egyszerű körülmények között élő emberek, közel 900 ilyen szobrot építettek, amelyek között még 2o méter magasak is akadnak. A szigetlakók sem tudtak semmiféle épkézláb magyarázatot adni arra, hogy hogyan lehettek képesek az őseik megmozdítani ezeket a gigantikus alkotásokat és a helyükre szállítani. Ők azt vallják, hogy nem az őseik szállították a helyükre ezeket a szobrokat, hanem egy természetfeletti erő, az ő szavuk szerint a "Mana" mozgatta őket.
    Mivel a Húsvét-szigeten nem készültek írásos feljegyzések, a szájhagyomány és a benne rögzített kultúra minden halálesettel tovább homályosult. Bár a szigeten számos, piktogramokkal telerótt, faragott fatáblát találtak, mely írást rongorongo-nak nevezték el, de a jeleiket a mai napig nem tudták megfejteni. 

  A szobrok elképesztő méretűek: mindegyik több tíz tonnát nyom, a legnagyobb, még álló moai - a Paro néven ismert szobor - tíz méter magas és körülbelül nyolcvan(!!!) tonnás. A befejezetlen szobrok közt találtak a kutatók egy olyan darabot, ami kész állapotban 21 méteres és körülbelül 270(!!!) tonnás lett volna. Napjaink tudományos kutatásai egy sor elmélettel rukkoltak már elő, hogyan lehettek képesek az akkori emberek kifaragni ezeket a kolosszusokat(egyetlen kőfaragásra alkalmas eszközt találtak csak a szigeten, de az bizonyítottan alkalmatlan ezeknek a tömböknek a kifaragására). Nem tudják megállapítani azt sem, hogy mikor faragták őket és arról is csak vak találgatások vannak, hogy mi célból készültek. Végeztek már egy sor kísérletet arra, hogy hogyan lehettek képesek a szigeten levő kőbányából elszállítani ezeket a gigászi alkotásokat a készítőik, de csak annyit tudtak megállapítani, hogy a kisebb faragványokat elvileg rengeteg ember, fákon gördítve elszállíthatta, de a nagyobbakat még a mai technikával is képtelen vállalkozásnak tűnik megmozdítani és keresztülhurcolni a szigeten. Azt se felejtsük, hogy a szigeten semmiféle teherhordásra alkalmas állat sem élt. Külön érdekesség, hogy miért pont úgy állították fel a szobrokat a készítőik, hogy valamennyi háttal álljon az óceánnak és a sziget belseje felé tekintsen.
  Vagyis a Húsvét szigeti kőszobrok az emberiség egyik nagy rejtélyeinek egyike, amit valószínűleg soha nem fogunk tudni megfejteni.


  Az már csak hab a tortán, hogy a szigetet, mikor felfedezték, egy maroknyi polinéz benszülött lakta. A polinézek, pedig(bár szinte egy USA méretű területet népesítenek be a Csendes óceán szigetein), soha, sehol nem faragtak köveket és készítettek szobrokat, vagyis semmiféle kőfaragó hagyománnyal és gyakorlattal nem rendelkeznek. Főleg nem olyan szintű technológiával amellyel ezeket a szobrokat elkészítették és a talapzatukra állították.

  A Húsvét szigetet amúgy az emberi pusztítás mementójaként kellene emlegetni. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze végig ezt a rövid videót...


  Az egykori zöld, buja szigetből mára ennyi maradt: egy kopár szikladarab az óceán közepén. Az őshonos állatoknak és növénytakarónak az írmagja sem maradt fenn.



És a végére jöjjön egy mesterséges "leg":)


9. Chilében található a föld legnagyobb mesterséges medencéje. Ez engem is meglepett. Én inkább az emírségekbe helyeztem volna el képzeletben de semmiképpen nem Chilébe, amely amúgy is egy napsütötte ország, végtelen óceánparttal. De ennek is megvan az oka.
  San Alfonso del Mar több mint egy kilométer hosszú és csaknem negyven méter mély, a világ legnagyobb, ember építette úszómedencéje. Az Algarrobo városa mellett elterülő hatalmas lagúna majdnem 250 millió liter kristálytiszta tengervízzel van feltöltve. Méreteit tekintve körülbelül 20 olimpiai medencének felel meg. 8 hektáros vízfelületével a San Alfonso del Mar resort  medencéje a legnagyobb a világon. Hivatalosan is bejegyezték a Guiness Rekordok Könyvébe 2006-ban.


   A fővárostól, Santiagotól 90km-re található és turisták ezreit vonzza a világ minden tájáról.Van itt  jachtkikötő, lehet csónakázni, vitorlázni, vagy bármely kikötőben beülni egy tavernába:)
   A chilei vizek hidegek és veszélyesek is, és egy sima szálloda project nem kecsegtetett túl nagy perspektívával, csak ha valami különleges szolgáltatással állnak elő. Megálmodtak hát egy hatalmas lagúnát, kristálytiszta és kellemes hőmérsékletű vízzel úszáshoz, pihenéshez, vízisportokhoz, de előbb az építési költség problémájára is megoldást kellett találni. A chilei Crystal Lagoons cég talált ki erre megoldást. Technológiájukkal válik lehetővé szerte a világon ilyen hatalmas méretű fürdő projektek megvalósítása, bármilyen vízből, a hagyományos medencékhez képest 100xkevesebb kémiai anyaggal, a hagyományos szűrő rendszerekhez használt energia mindössze 2%-ával. 


  Az uszoda-technikai szakemberek igazán a medencéhez szabadalmaztatott chilei találmányon, a vadonatúj ihletésű víztisztítórendszeren ámultak el igazán. A víztisztasági eljárásokat alapul véve, ekkora vízfelület esetén, minimum 32ezer liter klórt kellene elhasználni hetente a víz tisztán-tartásához, ennél azonban SOKKAL kevesebbet használnak a  valóságban.Jóllehet medencéről beszélünk, de a valóságban egy ember által készített sós vizű lagúnáról van szó tulajdonképpen. Mindent igyekeztek minél környezetbarátabban megépíteni. A medence vízét nem szükséges fűteni. Az itt örökösen tűző nap, folyamatosan kellemes hőmérsékleten tartja a vizét és csak egyetlen egyszer kell feltölteni tengervízzel, utána ezt a vizet keringetteti a rendszer.
  Az építő cég egyetlen csapásra világhírűvé vált és tele vannak megrendelésekkel a világ minden tájáról. Argentínában, Görögországban, a Bahamákon és természetesen az Egyesült Arab Emirségekben, Dubaiban is dolgoznak hatalmas kültéri és beltéri medencéken. A cég alapítóját, Chilében az év fejlesztőjének választották. 











Certifica.com



6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás, a medencés dolog különösen érdekes volt, nem is hallottam még erről... brutáljó látom még vitorlázni is lehet... félelmetes. A húsvét szigettel kapcs olvastad, hogy 1-2 szobrot kiástak, teljes teste is megvan csak a föld alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen:) Olvastam én is, hogy sokan csak fejekként emlegetik őket, holott egy csomónak a teste is ki van faragva...
      Én igazán attól a félkész, 2o méter magas kolosszustól ámultam el, ami nincs befejezve, de kész állapotában 27o tonnát nyomna! Márpedig ha kifaragták, fel is akarták állítani...vagyis akkor azt is el tudták volna szállítani a rendeltetési helyére. A legnagyobb felállított szobor 1o méter magas, de már ott is megáll a tudomány, mert a mai technikánkkal sem tudnánk átszállítani a szigeten(hacsak nem építenénk egy lehetőleg szögegyenes betonutat sínekkel és úgy költöztetnénk mint a kész házakat). De a szigeten nincsenek utak...és ezek a szobrok csak az Isten tudja hány évesek, így csak találgatnak.

      Törlés
    2. Ezt megcáfolom azért, pl a Caterpillar 797F kb 400 tonnát elvisz épített út nélkül is :) Ez: http://www.yuejin-truck.com/wp-content/uploads/2010/02/Giant-truck-3.jpg

      Szóval lehet, hogy ha ásnak még a szigeten kicsit, találnak valami ilyesmit lent :D

      Törlés
    3. háhháhhááhááá:)
      Vagyis megoldottuk a rejtélyt:)

      A kőbaltákkal faragó szigetlakóknak volt egy Caterpillar 797F-es gépmonstrumuk:))))

      Nincs kérem itt semmi titok:)))))

      Törlés
  2. Imádom Chilét, majd még visszatérek, mert ennyit nem tudok egyszerre monitoron olvasni!
    Mi Chiloe szigetéig jutottunk le. :)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a bejegyzéshez , nagyon tetszett.
    A szőlő nem permetezéséről hallottam, sok ember el sem hiszi, de ismét megerősített hogy igazam van a vitákban.
    Chilei bort sokszor veszek olcsók és jók. A temelő neve/címe alapján megnézem a neten az infókat. Döbbenet milyen modern a szőlő és borkultúra is.

    + Most olvastam ki (2 nap alatt, nem tudtam letenni) Isabell Allende: Kísértetház című könyvét ajánlom mindenknek.

    VálaszTörlés